4 redenen waarom het Teutoburgerwoud de ideale wandelregio is

Amper een uurtje rijden vanaf onze oostgrens en je bent in het Teutoburgerwoud. Bergketens, kuuroorden, rotsformaties, vakwerkdorpjes en rivierdalen; de ‘Teuto’ is een fascinerende wandelregio waar van alles te ontdekken valt. Of je nu komt voor een kort wandelweekend met het gezin, een stevige wandelvakantie met je partner, gewoon even wilt ontsnappen aan de dagelijkse hectiek of je gezondheid een opkikker wil geven: dankzij de diversiteit van het Teutoburgerwoud en de ruime keuze aan kwaliteitsroutes zijn er genoeg redenen te bedenken waarom je juist hier moet wandelen.

Een boost voor je gezondheid

Wandelen is gezond, maar het Teutoburgerwoud tilt het thema ‘gezondheid’ naar een nog hoger niveau. Deze regio wordt niet voor niets de ‘geneeskrachtige tuin van Duitsland’ genoemd. Eeuwen geleden ontdekte men hier de natuurlijke heelmiddelen zout, veen en bronwater. Als geen enkele andere regio weet het Teutoburgerwoud om te gaan met deze bronnen; je vindt hier meer dan 20 geneeskrachtige baden en kuuroorden met daaromheen een groot aantal wandelroutes. Wandelaars uit binnen- en buitenland bezoeken het Teutoburgerwoud niet alleen om van de schitterende natuur te genieten, maar ook om te herstellen van een burn-out, problemen met de luchtwegen te verminderen of gewicht kwijt te raken. Verschillende routes van de VitalWanderWelt zijn een aanrader voor iedereen die aan zijn gezondheid wil werken. Je wandelt op eigen tempo langs verschillende ‘fit-spots’ met tips over bewegen, ontspannen en voeding. Tegelijkertijd geniet je van de zuivere lucht en ongerepte natuur.

 

 

Je wandelt comfortabel langs gekwalificeerde routes

Zijn populariteit heeft de wandelregio onder andere te danken aan de excellente kwaliteit van de wandelroutes; honderden kilometers aan wandelpaden zijn uitstekend bewegwijzerd met onderweg veel pauzeerplekken, restaurantjes, wandelhotels en interessante bezienswaardigheden. De Duitse Wandelbond waarborgt de kwaliteit van de routes en voorziet ze van keurmerken. Veel routes in het Teutoburgerwoud zijn gecertificeerd. Ook de Pivitker Wasserweg werd onlangs bekroond. Deze ruim vijf kilometer lange rondweg is een must voor alle natuurliefhebbers. Vanaf het beschermde natuurgebied Donoper Teich loopt de route door een eeuwenoud veengebied waar veel bedreigde planten- en diersoorten leven. Ook de PaderWanderung is een mooi voorbeeld van een terecht onderscheiden wandelroute. De rondweg start in het bruisende Paderborn en neemt je mee langs de kortste rivier van Duitsland: de Pader. Onderweg passeer je maar liefst 200 bronnen en een groot aantal bezienswaardigheden.

Je beleeft wandelroutes met een thema

Kunstroutes, gezondheidsroutes, vakwerkroutes, routes vol geschiedenis en culinaire routes; wandelen in het Teutoburgerwoud is nooit saai en voor elke liefhebber is er wel wat. Zo kunnen kunstliefhebbers hun hart ophalen met het “Kunstpfad” (kunstpad) rondom het plaatsje Nieheim. De natuur rond Nieheim gold voor veel internationale kunstenaars lange tijd als inspiratiebron voor hun kunstobjecten. Het Nieheimer Kunstpfad brengt je tien kilometer langs verschillende kunstwerken. De kunstroute is onlangs opnieuw vormgegeven en heropend voor wandelaars. Ook de Kaleidoscopweg is een unieke ervaring. De rondweg laat je via acht caleidoscopen kennismaken met de oude traditie van de oude glastraditie van het stadje Bad Driburg. De Duitse wandelbond heeft deze route terecht als kwaliteitsroute uitgeroepen.

 

 

Je ontdekt een culturele schatkist

Wanneer je door het Teutoburgerwoud wandelt, kun je niet om de rijke geschiedenis van de regio heen. Het Hermannsdenkmal herdenkt de legendarische slag tussen de Romeinen en de Germanen van ruim 2000 jaar geleden. Het enorme monument trekt bezoekers uit de hele wereld en veel wandelroutes zijn volgen de voetsporen van Hermann de Cherusk; de bekendste daarvan zijn de Hermannshöhen en de Hermannsweg. Ook de tijd van keizer Karel heeft een aantal bezienswaardigheden achtergelaten. Zoals het voormalige benedictijnenklooster Corvey, dat inmiddels een plek op de UNESCO-erfgoedlijst heeft weten te bemachtigen, maar ook andere imposante kloosters zoals Dalheim en Marienfeld zijn het bekijken waard. In de middeleeuwen werd het Teutoburgerwoud vooral gekenmerkt door de handel, waardoor in veel steden in deze regio de traditie van de hanze nog duidelijk terug te zien is. Maar ook moderne uitstapjes trekken cultuurliefhebbers naar de Teuto; het museum Marta in Herford en het grootste computermuseum ter wereld, het Heinz Nixdorf MuseumsForum in Paderborn zijn slechts een greep uit de reeks must-sees in het Teutoburgerwoud. Verschillende hoogwaardige wandelroutes verbinden deze bezienswaardigheden.

Praktisch

Het Teutoburgerwoud ligt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen en is vanaf de grens binnen een uur te bereiken met zowel de auto als het openbaar vervoer. Een overzicht van kaarten en wandelroutes vind je in onze Nederlandse wandelbrochure die gratis te bestellen en downloaden is via de website.

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.