Dit is het nieuwe Geopark in Peru

Twee unieke natuurgebieden in Peru hebben van Unesco samen officieel de status Geopark gekregen. De Colca Canyon en de Vulkanen van Andagua zijn vanaf nu beschermde plekken. De regio Arequipa trekt al jaren duizenden toeristen die speciaal hiervoor naar dit gebied reizen. De komende jaren zal de infrastructuur worden uitgebreid, zodat nog meer mensen op een verantwoorde manier van deze natuurwonderen in Zuid-Peru kunnen genieten.

De Colca Canyon en de Vulkanen van Andagua vormen het eerste Geopark van Peru en het derde in Zuid-Amerika. Unesco verklaart een gebied tot Geopark als het van groot wetenschappelijk belang is, op zowel geologisch, archeologisch, ecologisch en cultureel vlak. Deze natuurgebieden moeten voor volgende generaties worden behouden, beschermd en gepromoot om de schoonheid aan zoveel mogelijk mensen te laten zien.

 

 

Ontwikkeling duurzaam toerisme

Aan de status van Geopark – en het toekennen van subsidies – hangen de nodige voorwaarden, waar Peru nu hard mee aan de slag gaat. Het gebied wordt onder andere uitgebreid in kaart gebracht en er komen duidelijke informatieborden, informatieve brochures en websites. Daarnaast worden de lokale bewoners getraind om hier het duurzaam toerisme, de infrastructuur en handel, maar ook de irrigatiesystemen, het onderwijs en de gezondheidszorg verder te kunnen ontwikkelen. Het doel is dat zowel toeristen als de locals in de provincies Caylloma en Castillaprofiteren van deze internationale erkenning.

 

 

Nieuwe toeristische route

De regio Arequipa lanceerde direct na het Geopark-nieuws een nieuwe toeristische route in de provincie Castilla, waarbij je langs alle hoogtepunten van de Colca Canyon en de Vallei van de Vulkanen van Andagua de los Volcaneskomt. De naam van de eerste route (in ontwikkeling) is ‘Ayo: Hidden Paradise, Mamacocha Lagoon’. Wie deze route volgt, ziet de meest unieke flora en fauna en de betoverende ‘blue lagoon’. Ayo is een district in Castilla dat geliefd is om de prachtige natuur.

Natuur op z’n mooist

Het nieuwe Geoparkbevindt zich in het zuiden van Peru en dit gebied kent een enorme geologische en culturele rijkdom, unieke flora en fauna eneen eeuwenoude geschiedenis. De Colca Canyon is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een belangrijke trekpleister in de regio Arequipa en vormt een paradijs voor trekkers. De Colca is met ruim 4150 meter één van de diepste kloven ter wereld. Must-see is hier de ‘Mirador de la Cruz del Cóndor’, waar je de enorme Andescondor – een heilige vogel sinds de Inca-tijd – door de kloof ziet vliegen. Verder is het een prachtige plek om te kanoën, te klimmen en natuurlijk prachtige wandelingen te maken. De Valle de los Volcanes staat bekend om de tientallen vreemde ‘kegels’; overblijfselen van vulkaanuitbarstingen. Daarnaast bevinden zich in het nieuwe Geopark diverse authentieke, kleurrijke dorpen en zowel pre-Spaanse overblijfselen als koloniale kerken.

Hoe kom je er?

Arequipa vormt de ideale uitvalsbasis om het nieuwe Geopark te ontdekken. De Colca Canyon ligt op zo’n 160 km afstand (4 uur rijden) en er worden in Arequipa diverse tours aangeboden. Ook rijden er bussen naar zowel de Colca Canyon als de Valle de los Volcanes. Een rit naar de Vulkanenvallei duurt zo’n 10 uur.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.