Dit is de winnaar van de Bonnefanten Award 2019

Op 23 mei wordt de Bonnefanten Award for Contemporary Art (BACA) 2019 uitgereikt aan Marwan Rechmaoui (1964, Beiroet, Libanon). De BACA is de belangrijkste prijs voor internationale hedendaagse kunst in Nederland en wordt dit jaar, voor de tiende keer, overhandigd door Theo Bovens, Commissaris van de Koning van de provincie Limburg.

De Award is een eerbetoon aan een levende niet-Westerse kunstenaar met een uitzonderlijk oeuvre en aanwijsbare invloed op andere kunstenaars, tentoonstellingsmakers en kunstprofessionals. Van 24 mei tot en met 8 september presenteert Rechmaoui zijn eerste solotentoonstelling in Nederland bij het Bonnefantenmuseum in Maastricht. De tentoonstelling reist daarna door naar de Sharjah Art Foundation in Sharjah, Verenigde Arabische Emiraten.

 

 

Over Marwan Rechmaoui

Marwan Rechmaoui studeerde beeldhouwkunst en schilderkunst aan het Massachusetts College of Art & Design tussen 1987 en 1993. In zijn werk haalt Marwan Rechmaoui inspiratie uit de geografie en de complexe multiculturele geschiedenis van Beiroet. De kunstenaar reflecteert op thema’s als verstedelijking en hedendaagse sociale structuren en gedragingen.

Het werk van Rechmaoui was eerder te zien op tentoonstellingen in Libanon en in het buitenland, onder meer bij Darat al Funun, Amman (2018); Ashkal Alwan, Homeworks 7; Art Unlimited, Basel (2017); Beiroet (2015); Istanbul Biennial 13 (2015); Here & Elsewhere, New Museum, New York (2014), Musée Granet, Aix-en-Provence, Frankrijk (2013); Sharjah Biennial (2013 & 2005); Serpentine Gallery, Londen, VK (2012); Saatchi Gallery, Londen (2009); Zentrum Paul Klee, Bern, Zwitserland (2009); Musée d’art Contemporain de Nîmes, Frankrijk (2008) en Palais des Beaux-Arts, Brussel, België (2008).

 

 

Slanted Squares

De tentoonstelling Slanted Squares biedt een blik op het rijke oeuvre van Marwan Rechmaoui van de afgelopen twee decennia. Werk waarin Rechmaoui stedelijke ruimtes onderzoekt en het politieke en sociale landschap van Beiroet en de regio in kaart brengt. Wat Rechmaouis werk zo uitgesproken invloedrijk maakt is zijn unieke verkenning van de gelaagde sociale dynamiek van de stad alsook de wijze waarop hij de sculpturale aspecten van vorm, volume en materiaal hiervoor naar zijn hand zet. Gebruikmakend van industriële materialen als cement, rubber, teer en glas creëert Rechmaoui grootschalige werken, waarmee hij als een archeoloog de complexe gelaagdheid van de stad blootlegt.

De tentoonstelling brengt drie series werken samen: Buildings, Pillars en Tapestries. Al deze series concentreren zich op processen en elementen van gebouwen en constructies. In zijn werkwijze gebruikt Rechmaoui fysieke bouwplaatsen, bouwwerken en funderingen van gebouwen als instrumenten voor geschiedschrijving, maar ook als metafoor voor processen als graven, opgraven, stabiliseren en mogelijkerwijs opnieuw opbouwen.

Gastconservator: Zeynep Öz

Zeynep Öz is een curator uit Istanbul. Zij is de curator van het paviljoen van Turkije op de 58e Biennale di Venezia (2019). Ze was een van de gesprekspartners van de Sharjah Biennial 13, waarvoor ze een programma samenstelde in Istanbul in 2017. Ook was ze co-curator van de Aichi Triennale 3 in 2016. Öz was de medeoprichter en directeur van de Spot Production Fund van 2011 tot 2017. Ze cureerde ook het programma Greatest Common Factor, bij Salt, Istanbul (2016), het project Plastic Veins at Home Works VI, Ashkal Alwan, Beirut (2013) en Selling Snails in the Muslim Neighborhood bij de Westfälischer Kunstverein, Münster (2013 ). Öz zit sinds 2015 in de selectiecommissies van het Home Workspace Programme bij Ashkal Alwan in Beiroet.

Publicatie

De publicatie is een belangrijk onderdeel van de BACA. Het boek Marwan Rechmaoui: Slanted Squares bevat teksten en beelden van Marwan Rechmaoui, Zeynep Öz (gastconservator), Akram Zaatari (kunstenaar), Hoor Al Qasimi (directeur van de Sharjah Art Foundation) en Stijn Huijts (artistiek directeur van het Bonnefantenmuseum). De publicatie, vormgegeven door de Libanese ontwerper Maya Chami, is beschikbaar in het Engels en wordt gedistribueerd door Idea Books.

De tentoonstelling en de publicatie worden gerealiseerd in samenwerking met Sharjah Art Foundation (Sharjah, Verenigde Arabische Emiraten), waar Slanted Squares te zien zal zijn van 3 november 2019 tot en met 2 februari 2020.

BACA Projects

Gelijktijdig met de solotentoonstelling Slanted Squares presenteert het Bonnefantenmuseum in samenwerking met Jan Van Eyck Academie in Maastricht de BACA Projects, een initiatief om kunstenaars binnen de context van de BACA 2019 een podium te bieden en hun werk onder de aandacht te brengen van een breder publiek. Hiervoor bracht gastconservator Maha Maamoun een selectie werken samen onder de titel In Light of the Land and its Shadows. In deze tentoonstelling benaderen de kunstenaars Jumana Emil Abboud, Rana ElNemr en Shadi Habib Allah de geschiedenis en de mogelijke toekomst van een omgeving via verhalen die besloten liggen in het landschap en zijn levende als levenloze bewoners.

Bonnefanten Award for Contemporary Art (BACA) 2019

De prijs voor de winnaar van BACA bestaat uit een geldbedrag van 50.000 euro, een publicatie en een solotentoonstelling. Met de tentoonstelling en de publicatie van BACA-laureaat Marwan Rechmaoui schenkt het Bonnefantenmuseum opnieuw aandacht aan een uitzonderlijk en invloedrijk oeuvre binnen de hedendaagse kunst, en laat het zijn publiek kennismaken met een relevant maar voor velen nog onbekend hoofdstuk uit de kunstgeschiedenis.

De jury voor de editie van 2019 bestaat uit Hoor Al Qasimi (directeur van Sharjah Art Foundation, Sharjah), Zeina Arida (directeur Sursock Museum, Beiroet), Stijn Huijts (directeur Bonnefantenmuseum, Maastricht), Frances Morris (directeur Tate Modern, Londen), Suha Shoman (oprichter en eigenaar van Khalid Shoman Foundation en Darat al Funun, Amman), Christine Tohme (oprichter en directeur van Ashkal Alwan, The Lebanese Association for Plastic Arts, Beiroet). De BACA werd eerder uitgereikt aan Eija-Liisa Ahtila (2000), Neo Rauch (2002), Pawel Althamer (2004), Bethan Huws (2006), John Baldessari (2008), Francis Alÿs (2010), Mary Heilmann (2012), Laura Lima (2014) en Cai Go-Qiang (2016).

Steun

De BACA en BACA Projects worden mede mogelijk gemaakt door Provincie Limburg, Gemeente Maastricht, BankGiro Loterij, DSM, Mondriaan Fonds en Jan van Eyck Academie.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.