Dit is het mooiste glas uit de museumcollectie

Het mooiste glaswerk uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden is deze zomer te zien in de tentoonstelling ‘GLAS’ (2 mei t/m 1 september 2019). Bezoekers kunnen hier genieten van de schoonheid, kleurenrijkdom en uitzonderijke vormen van glazen voorwerpen uit onder andere het oude Egypte, de klassieke wereld en Nederland. Te zien zijn eeuwenoude luxe drinkbekers, parfumflesjes en schalen, maar ook eenvoudige gebruiksvoorwerpen zoals dobbelstenen en kralen van glas. Blikvanger is een vijftiental topstukken, waaronder een zeldzame goudgele Romeinse ‘millefiori’ kom en een glazen ‘buidelbeker’ uit de Middeleeuwen.

Het Rijksmuseum van Oudheden beheert de rijkste verzameling glas uit de oudheid van Nederland. Voor het eerst sinds tien jaar wordt nu een selectie hiervan in al haar pracht getoond. De juweeltjes uit de collectie zijn in de tentoonstelling ‘GLAS’ te zien in een kleurrijke parade, waarbij sfeer en belichting de bezoeker optimaal laten genieten van hun schoonheid. Ze zijn afkomstig uit het oude Egypte, de Klassieke wereld, de Europese prehistorie (La Tène) en Middeleeuwen en uit de vroege Islamitische wereld. Samen bestrijken ze een periode van ruim 2000 jaar. Tot de oudsten behoren een glazen granaatappel uit Cyprus en een Egyptisch veelkleurig cosmeticaflesje uit 1400 v. Chr. Daarnaast zijn er fraai versierde bekers, schalen van mozaïekglas en kostbare kommen voor gebruik bij luxe banketten. Niet minder mooi is het eenvoudige glaswerk voor dagelijks gebruik, zoals voorraadpotten, veelkleurige parfumflesjes en kralensnoeren.

Het tentoonstellingsverhaal benadrukt het grote vakmanschap van de antieke glasmakers en hun ingenieuze technieken. Opmerkelijk is het moderne ‘ZandGlas’ dat Atelier NL uit Eindhoven speciaal voor de tentoonstelling maakte, van zand uit archeologische bodemlagen van de Leidse Hout. Archeologie en modern design gaan hier hand en hand. Ook komt het minutieuze werk aan bod van de museumrestauratoren, die met eindeloos geduld een tiental glazen voorwerpen hebben gerestaureerd in de weken voorafgaand aan de tentoonstelling.

 

 

Bij de tentoonstelling verschijnt een publieksboekje (€12,50) en worden rondleidingen georganiseerd. Gelijktijdig met ‘GLAS’ zijn er in het museum twee andere tijdelijke tentoonstellingen te zien: ‘Middeleeuwse tuinen’ en ‘Paestum ervaren’. Voor kinderen is er het tekenatelier ‘Studio RMO’ (open vanaf 18 mei).

Naast de selectie uit de eigen Leidse collectie, is in de tentoonstelling ‘GLAS’ ook glaswerk te zien uit Museum Het Valkhof (Nijmegen), het Allard Pierson (Amsterdam), het Gemeentemuseum Den Haag en het Provinciaal Archeologisch Museum Velzeke. Het Rijksmuseum van Oudheden wordt gesteund door de BankGiro Loterij, die onder andere de restauraties van het glaswerk mogelijk maakte.

 

 

Glas hoort thuis in het rijtje zeer spectaculaire ontdekkingen van de mens. Ongeveer 4000 jaar geleden werd het voor het eerst gebruikt in het Nabije Oosten, in de vorm van eenvoudige kraaltjes met glazuur, gemaakt van samengesmolten kwartszand, soda en kalk. Aanvankelijk was glas echt een luxe product; er werden kostbare olie- en parfumflesjes van gemaakt die alleen de rijke elite zich kon veroorloven. Het glasblazen is een uitvinding uit de Romeinse tijd, die werd gedaan in het Syrisch-Palestijns kustgebied in de eerste eeuw v. Chr. Vanaf nu kon glas sneller en gemakkelijker worden geproduceerd, in nieuwe vormen, tot vensterglas aan toe. Zo werd glas in de Romeinse periode van een kostbaar luxegoed tot een massaproduct, in de meest uiteenlopende vormen en kleuren.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.