Kunstenaars gebruiken zeewier als ingrediënt voor 3D-geprinte objecten

Voor het kunstenaarsduo Klarenbeek en Dros vormt zeewier de grondstof voor nieuw te ontwerpen duurzame producten. Met een team van wetenschappers onderzoeken en kweken ze micro-organismen die worden omgezet in biopolymeren die toepasbaar zijn als traditionele kunststoffen.

De route op Texel

De route op Texel


De focus van het duo ligt op 3D-geprinte objecten en het opzetten van een netwerk van lokale producenten, met als doel de lokale productie te stimuleren en CO2 uitstoot te verminderen of zelfs te absorberen. Het kunstwerk van Klarenbeek en Dros is een van de tien kunstwerken van het project S.E.A, en is van juni tot en met augustus 2019 te bewonderen in Museum Kaap Skil, Texel. Tickets voor de S.E.A Art Tour zijn vanaf mei online beschikbaar.

New Material Award

Eric Klarenbeek en de Texelse Maartje Dros wonnen tijdens de Dutch Design Week in 2018 de New Material Award voor hun bioplastic van algen in plaats van olie. “Op Texel wordt al jaren geëxperimenteerd met eetbare algen en zeewieren. Een geniaal ingrediënt dat vaak ‘als vanzelf’ groeit in zee. Micro-organismen en zeewieren bewijzen zich al als geschikt bouwmateriaal en stevige vervangers van kunststof. Het is bijzonder om met de wetenschappers van het NIOZ hierin samen te werken en een extra dimensie aan de wetenschap en kunst toe te voegen.”

 

 

Het kunstwerk van Studio Klarenbeek & Dros is een van de tien kunstwerken geïnspireerd op tien ontmoetingen tussen kunstenaars en wetenschappers. De kunstwerken staan verspreid over Texel en worden tentoongesteld in de maanden juni, juli en augustus 2019. Alle kunstwerken worden ondersteund met een verhaal over de ontmoeting tussen kunstenaar en wetenschapper. S.E.A biedt bezoekers een buitengewoon en origineel verhaal over Texel en de zee.

 

 

Waar kun je de kracht en weidsheid van de zee beter ervaren dan op een eiland? Dit is de vraag die bedenker en organisator Paulien Valk bracht tot het opzetten van S.E.A. Valk: “Waar het grootste gedeelte van het landoppervlak al is ontdekt, herbergen bonkende golven en eindeloze diepten nog vele geheimen voor ons. Ruim 70 procent van onze aarde bestaat uit zee, dat is voor zowel kunstenaars als wetenschappers een onuitputtelijke bron van inspiratie. Kunstenaars en wetenschappers zijn als geen ander in staat om ‘uit het systeem’ te stappen.”

S.E.A staat voor ’Science Encounters Art’, oftewel ‘wetenschap ontmoet kunst’. S.E.A brengt een ode aan de zee, door kunstwerken geïnspireerd op wetenschap op Texel te realiseren. S.E.A beoogt daarmee creatieve en inspirerende ervaringen aan het publiek te bieden. Daarnaast wil S.E.A nieuwsgierigheid opwekken naar onderzoek over de zee en hoe dit wordt vertaald in kunst. S.E.A doet dit door professionele kunstenaars uit verschillende disciplines aan wetenschappers van het NIOZ te koppelen. Dit leidt tot tien kunstwerken, die gedurende de maanden juni, juli en augustus 2019 worden getoond op verrassende plekken op het eiland.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.