Bekijk de driedelige serie over Europa achter de schermen

De driedelige serie Europa achter de schermen laat zien welke felle discussies er achter de gesloten deuren van de EU worden gevoerd. Presidenten, premiers en hun adviseurs blijken in tijden van crisis, met elkaar te botsen en nachten door te werken om te voorkomen dat de Unie uit elkaar valt.

Zoals bij het Brexit-referendum van David Cameron, de Griekse crisis en de komst van honderdduizenden migranten in de zomer van 2015.

 

 

Aflevering 1: We stappen eruit (Brexit)

Regie: Tim Stirzaker
Hoe David Cameron een referendum belooft en probeert met de Europese lidstaten een nieuwe deal te sluiten over immigratie.
De naaste adviseurs van Cameron, waaronder Gabby Bertin en Ivan Rogers, beschrijven hoe de onderhandelingen steeds wanhopiger worden omdat Cameron concessies van de EU wil krijgen waarmee hij de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, denkt tevreden te kunnen stellen. Ook wanneer Cameron tegen de Europese leiders aanloopt, geeft hij niet op. Verder beschrijven oa Nicolas Sarkozy en Francois Hollande en Mark Rutte hoe zij Cameron waarschuwden voor het uitvechten van de conflicten.

Aflevering 2: Alles of Niets (Euro)

Regie: Tania Rakhmonova
Hoe de Griekse financiële crisis niet alleen de euro, maar ook de wereldeconomie dreigde te vernietigen, en de maatregelen van de EU zowel rechts als links populisme ontketende.

 

 

Het verhaal van de financiële crisis begint wanneer George Papandreou in 2009 aantreedt als premier van Griekenland en vaststelt hoe slecht de financiën van Griekenland ervoor staan. Het lot van de de euro hangt af van de manier waarop de EU-leiders de crisis aanpakken. De crisis staat in januari 2015 opnieuw op de Europese agenda wanneer in Griekenland de radicaal-linkse Syriza-regering van Alexis Tsipras wordt gekozen.

Aflevering 3: Niet te stoppen (Migratie)

Regie: Tim Stirzaker
Hoe de plotselinge komst van honderdduizenden migranten in de zomer van 2015 een crisis veroorzaakt, omdat de lidstaten het oneens zijn over de oplossing.

De Europese leiders hebben verschillende meningen over de aanpak van de migratiecrisis. Het hoogtepunt van de crisis is in de zomer van 2015, wanneer honderdduizenden vluchtelingen en migranten uit Noord-Afrika en Syrië de Italiaanse kust bereiken. Commissievoorzitter, Jean-Claude Juncker wil de lasten van de migrantencrisis over de hele EU verdelen, terwijl de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, de grenzen wil versterken. Het Oost-Europa blok, geleid door de Hongaarse Viktor Orban, wil de oplossing van Juncker niet en dit leidt tot een confrontatie tussen Oost en West.

    Uitzending:

  • Aflevering 1: dinsdag 12 maart om 23.15 uur op NPO 2
  • Aflevering 2: dinsdag 19 maart om 23.15 uur op NPO 2
  • Aflevering 3: dinsdag 26 maart om 23.15 uur op NPO 2

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.