De vondst van het eerste kievitsei is de start van het weidevogelseizoen 2019

Op 28 februari is in de gemeente Fryske Marren in de provincie Friesland het eerste kievitsei van 2019 gevonden. Nog nooit werd een eerste kievitsei zo vroeg gevonden!

Deze vondst is om 11.53 uur gemeld bij LandschappenNL. Het ei is gecontroleerd door BFVW (Bond Friese VogelWachten) en gezamenlijk is vastgesteld dat het een vers ei is. De vinder is Eduard van der Hoek, lid bij BFVW en Vogelwacht Keeuwarden. Het ei (uit een nest met één ei) is gevonden op een maislandperceel in Fryske Marren.

 

 

Vroege aftrap van het Weidevogelseizoen

Met het vinden van dit kievitsei is het weidevogelseizoen 2019 begonnen. De start van het weidevogelseizoen is vroeger dan ooit. Veel landbouwwerkzaamheden moeten nog worden uitgevoerd. Des te belangrijker is daarom ook nu weer de inzet van vrijwilligers en boeren om de vogels de kans te geven vroeg en succesvol te beginnen. Vrijwilligers van de provinciale Landschapsbeheerstichtingen, de Bond van Friese Vogelwachten en de weidevogelcommissie Vanellus vanellus van stichting Beheer Natuur en Landelijk Gebied (SBNL), trekken vanaf nu tot half juni het land in om waar nodig samen met boeren nesten te zoeken en te beschermen tegen verlies door landbouwwerkzaamheden.

Vondsten afgelopen 10 jaar

2018 14 maart -Giessenlanden/2017 9 maart – Ronde Venen/2016 9 maart – St Oedenrode/2015 8 maart- Schelluinen/2014 5 maart – Delwijnen/2013 21 maart- Binnenveld Ede /2012 10 maart –Oudehaske/2011 6 maart -Maasland/2010 16 maart -Bunschoten/2009 8 maart- Eemnes /2008 3 maart- Eemnes

Vrijwillige weidevogelbeschermers

LandschappenNL ondersteunt circa 4.000 vrijwilligers die actief zijn met het beschermen van weidevogels, SBNL doet dat voor circa 200 vrijwilligers en de BFVW (Bond Friese Vogelwachten) voor circa 5.000 vrijwilligers. Voor deze vrijwilligers organiseren de provinciale organisaties Landschapsbeheer cursussen over bescherming en over monitoring. Ook worden materialen aangeschaft en krijgen de vrijwilligers indien nodig begeleiding. De weidevogelbeschermers trekken vanaf nu tot half juni het land in om samen met agrariërs waar nodig naar nesten van de kievit, grutto, tureluur en andere weidevogels te zoeken en te markeren. De markeringen maken het de boer mogelijk om rekening met de nesten te houden tijdens werkzaamheden. Door om een nest heen te maaien of een nest te verplaatsen krijgen weidevogels een kans om de eieren uit te broeden. Op de website staan de aantallen gevonden nesten van de afgelopen 5 jaar. Ook de bevindingen uit 2019 krijgen een plek op de website.

 

 

Vrijwilligers (en boeren) dragen bij aan herstel van biodiversiteit

Vrijwilligers helpen boeren niet alleen bij het zoeken en beschermen van nesten, maar ze zijn voor de boer ook extra ogen in het veld. Zij kunnen helpen om het beheer dat jaar waar nodig aan te passen om weidevogels aan een goed broedsucces te helpen. De vrijwilligers voeren hun waarnemingen in op de website. LandschappenNL en de aangesloten provinciale organisaties Landschapsbeheer en hun vrijwilligers werken nauw samen met agrarische collectieven en terreinbeheerders. Samenwerking van alle betrokkenen is een van de voorwaarden voor effectief weidevogelbeheer.

Weidevogelbeheer en Deltaplan herstel biodiversiteit

Weidevogelbeheer is een kwestie van lange adem, stapje voor stapje naar het beoogde doel. Op steeds meer plekken wordt duidelijk welke maatregelen effectief en haalbaar zijn. Natuurlijk kan het op veel plekken nog beter en moet met name de omvang van gebieden met effectief beheer nog verder omhoog. Het is echter buiten twijfel dat de inzet van vrijwilligers en boeren om weidevogels een goed broedsucces te bezorgen, een relevante bijdrage levert aan de doelen van het Deltaplan herstel biodiversiteit.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.