Vijfmaal Gran Canaria, maar dan anders

Het Canarische eiland Gran Canaria is een overbekende vakantiebestemming. Voor vele Nederlanders is het eiland een droombestemming om te overwinteren. Er is dan ook het hele jaar door zon, zee en strand. Hierdoor heeft het massatoerisme een groot deel van het eiland ingepalmd. Denk aan torenhoge hotels en promenades vol met bars en restaurants.

Toch heeft het kleinere broertje van Tenerife meer te bieden dan zonnebaden in de kustplaats Playa del Inglés. Immers, hoewel Gran Canaria maar 1560 vierkante kilometer groot is, staat het bekend als een “miniatuurcontinent”, omdat het landschap er zo divers is. Van de uitgestrekte stranden en duinen in het zuidoosten, over het bergachtige binnenland tot aan de kliffen en grotten aan de noordkust; moeder natuur heeft het vulkanische eiland goed voorzien. Kom dus van je badhanddoek af, ga de wijde wereld in en kies een Canarische activiteit die bij je past!

 

 

1. Trekken tussen de rotsen en de bergen

Op het bergachtige eiland kun je prachtige trektochten maken. Zo is er een wandelroute van 8,5 kilometer die loopt door de Caldera de Tejada, een grote krater die door een vulkaanuitbarsting geslagen is, tot aan de bekende rotsformatie de Roque Nublo. Haar zus, de Roque Bentayga aan de andere kant van de krater, is minder bekend, maar zeker ook de moeite waard voor een wandeling. Langs de westkust bevindt zich het natuurpark Tamadaba, erkend door UNESCO als uniek natuurreservaat. Het park beschikt over goed bewegwijzerde wandelroutes. Je vindt er dennen met een typisch dikke schors, ontwikkeld om te beschermen tegen de vulkaanuitbarstingen van weleer. Vanaf het hoogste punt, de Pico de la Bandera, op 1440 meter hoogte heb je een prachtig uitzicht op zowel de kust als het binnenland. Heb je zin om een hele week te trekken? Hier vind je meer informatie.

2. Voor de sportieveling

Ben je iets avontuurlijker? Naast wandelen is Gran Canaria ook een leuke bestemming voor de getrainde fietser, want de infrastructuur is er goed en veel wegen zijn vrij rustig. Voor de échte sportievelingen is er ieder jaar de Trans Gran Canaria. Dat is geen loopwedstrijd voor doetjes, maar een ultra run: een race van drie dagen door het bergachtige landschap. Vanwege zijn ligging heeft Gran Canaria bovendien elke dag goede golven, van middelgrote golven langs de grote stranden tot uitdagend hoge golven in de afgelegen baaien. Het eiland vormt dus een waar surfparadijs.

 

 

3. Baden, maar dan niet in de zee

Zwemmen op Gran Canaria hoeft niet altijd in de Atlantische Oceaan te zijn. Een mooie wandeling vanuit het dorpje El Risco beloont je met de waterval El Charco Azul. Onder de waterval kan je rustig baden in een mooie poel. Ben je bovendien de toeristische stranden van het zuiden beu? Dan biedt de noordkust van het eiland iets volledig anders. Bij het vissersdorpje Aguate vind je natuurlijke baden, ook wel “salinas” genoemd, omdat ze zoutwater bevatten maar toch vlak naast de oceaan liggen. Je kunt er heerlijk tot rust komen. Echter, ook het natuurgeweld is prachtig. De El Bafadero de la Garita nabij Telde is niet geschikt om te baden, maar wel de moeite van een bezoekje waard. De oceaan heeft er vrij spel in een rotsformatie en creëert zo een kolkend spuitgat, werkelijk een spectaculair gezicht, maar kom niet te dichtbij!

4. Pittoreske dorpjes bezichtigen

Heel wat minder gevaarlijk, maar ook van het begane pad af, vindt men de traditionele Canarische dorpjes: witte huizen met rode dakpannen, geconcentreerd rondom een mooi koloniaal kerkje. Er is altijd wel een gezellige bar waar je lokale lekkernijen kunt proeven. Tejada is de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van het binnenland van Gran Canaria, maar bezoek ook zeker de prachtige Basiliek Nuestra Señora del Pino in Teror of de historische haven van het oude dorpje Mogán op het zuiden van het eiland. Ook het prachtige centrum van Aguïmes is een uitstapje waard, of vier mee met het traditionele feest La Rama in het noordelijke Aguate. Je kunt er ook voor kiezen om je te verdiepen in de archeologie van het prehistorische dorpje Tufia. Misschien krijg je nu wel zin om een pittoresk vakantiehuis in Gran Canaria te zoeken? Neem dan hier zeker een kijkje.

5. Wijn proeven

Hou je van heerlijke wijn? Nou, je zou het misschien niet meteen denken, maar dan ben je in Gran Canaria ook aan het juiste adres. Door het gunstige klimaat wordt er al sinds de komst van de Spanjaarden in de 15de eeuw wijn verbouwd. De Canarische wijn is het beste te vergelijken met bijvoorbeeld een mousserende wijn als de Cava uit Catalonië of de Riesling uit Duitsland. Leuk om te volgen is de wijnroute in de historische wijnstreek Bandama – Monte Lestical. Je kan er eeuwenoude bodega’s bezoeken, wijn proeven en natuurlijk ook hier genieten van het prachtige landschap.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.