Hoe beschermt mijn lichaam mij tegen griep?

Een zere keel, hoofdpijn, koude rillingen en hoge koorts: allemaal symptomen van de griep. In de winter zijn mensen vaak ziek. Er is nu zelfs sprake van een griepgolf.

Er zijn dan meer dan 51 zieken per 100.000 inwoners. Toch wordt niet iedereen geveld door de griep. Hoe dat kan, legt immunoloog Monika Wolkers van Sanquin zondag 10 februari uit tijdens de kinderlezing bij NEMO Science Museum in Amsterdam.

 

Lees ook dit artikel: Bezoek de kinderlezing: Succesvol jaar voor NEMO Science Museum

 

Kinderen tussen 8 en 12 jaar die willen weten hoe het komt dat zij gezond op hun stoel zitten terwijl hun buurjongen ziek op bed ligt, vinden dat uit bij de maandelijkse Kinderlezing. ‘We zoeken uit waarom de één wel ziek wordt en de ander niet. En wat de rol van ons afweersysteem is daarin,’ zegt Wolkers. Als immunoloog doet ze onder meer onderzoek naar de vraag hoe vaccins werken en hoe vaccins nog beter kunnen worden.

In de Kinderlezing leren de kinderen onder meer waar ziekteverwekkers zich kunnen bevinden en wordt er ingezoomd op koorts. Ook komen kinderen erachter hoe het komt dat je soms maar één keer een bepaalde soort griep krijgt. Daar speelt het afweersysteem een grote rol bij, vertelt de immunoloog. ‘Cellen kunnen al binnen een paar uur in actie komen tegen infecties en daar merk je er maar weinig van.’ Je lichaam is heel slim: cellen kunnen namelijk onthouden tegen welke infecties ze eerder hebben gestreden.

 

 

Nieuwsgierige kinderen die graag meer te weten willen komen over de kracht van het lichaam, kunnen zondag 10 februari om 13.00 uur aanschuiven bij de Kinderlezing in NEMO Science Museum in Amsterdam. Reserveer kaarten via nemosciencemuseum.nl/kinderlezing.

Kinderlezingen bij NEMO

De Kinderlezing, voor kinderen van 8 tot 12 jaar, vindt maandelijks op zondagmiddag om 13.00 uur plaats bij NEMO Science Museum. Kosten zijn 5,- per losse lezing. Meer informatie en reseveren via nemosciencemuseum.nl/kinderlezing.

Programma 2019

Zondag 10 februari: Hoe beschermt mijn lichaam mij tegen griep? Immunoloog Monika Wolkers over hoe het afweersysteem reageert op virussen.

Zondag 17 maart: Waarom zijn slakkenhuizen niet vierkant? Wiskundige Han Peters over patronen en vormen in de natuur.

Zondag 14 april: Waarom heb ik een hekel aan wachten? Hersenwetenschapper Tonny Mulder over wat wachten doet met je brein.

Zondag 19 mei: Kun je blauw bloed hebben? Scheikundige Bas de Bruin over de kleur van bloed en de legende van vampiers.

Zondag 23 juni: Kun je wonen op de maan? Sterrenkundige Lucas Ellerbroek over leven op een andere plek dan de aarde.

Zondag 22 september: Hoe kun je onzichtbaar kleine dingen toch zichtbaar maken? Scheikundige Mark Hink over hoe je met een microscoop de kleinste dingen kunt bekijken.

Zondag 10 november: Waarom groeien er boven op de berg geen bomen? Geoloog Carina Hoorn over waarom het hoog op een berg kouder en kaler is dan in het dal.

Zondag 15 december: Hoe oud kan ik worden? Medisch bioloog Renée van Amerongen over ouder worden en of we er iets aan kunnen veranderen.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.