Watersporter pakt het vliegtuig en laat boot links liggen

Uit het jaarlijks onderzoek onder watersportliefhebbers blijkt dat de vergrijzing hard toeslaat. De verkoop van motor- en zeiljachten neemt nu al drie jaar op rij af. Jachthavens hebben het zwaar en zij die zich niet aanpassen staan op omvallen.

Prijsdaling bij jachten

In 2009, een jaar na het uitbreken van de financiële crisis, daalden de prijzen van alle boten soms wel met 70 procent. Ook de verkoop van nieuwe boten stortte in. Schattingen zijn dat in vijf jaar tijd de verkoop van boten met een factor 2 tot 3 zijn gedaald. Nu in 2019, tien jaar na de crisis, zijn de verkopen van jachten wederom niet op niveau. De redenen zijn nu anders: Vergrijzing en vakantiegedrag.

 

 

Vroeger kocht je nog een boot, nu boek je met het gezin een vliegvakantie

Een nieuwe generatie botenkopers is nooit opgestaan. De verkoop van sloepen en sportieve boten zoals RIB’s blijven wel aardig op niveau.

“We merken dat klanten om andere producten vragen. Wij zijn tegenwoordig net zo zeer een zeilmaker voor de tuin als voor het water”

zegt Michiel Stokman, directeur bij zeilmakerij Bootzeil. ‘Varend Nederland vergrijst, terwijl we bijvoorbeeld de vraag naar zonneschermen en tuinmeubelhoezen amper aankunnen’.

De watersportvakantie verliest het van de vliegvakantie

Uit het jaarlijks onderzoek onder botenbezitters blijkt dat ook botenbezitter minder vaak in Nederland op vakantie gaan. Dit sluit aan bij de bredere trend. Onderdeel van de Bootzeil boten survey was dit jaar de vraag wat de reden is om minder met de boot op vakantie te gaan. De twee meest voorkomende antwoorden die genoemd werden waren ‘Te veel gedoe/werk’ en ‘Te weinig garantie op lekker weer’.

Bootzeil ondervraagt sinds 2009 jaarlijks 8000 botenbezitters naar hun mening over de markt. In Nederland varen ca. 600-800.000 boten. Het botenbezit wordt sinds 2009 door Bootzeil jaarlijks geïnventariseerd. Gemeten worden voornemens en inschattingen die respondenten zelf opgeven. De groep respondenten is omvangrijk en stabiel. De data worden jaarlijks gemeten aan het einde van het vaarseizoen.

 

 

Bootzeil is producent en uitvinder in de zeilmakerij branche en tevens de grootste zeilmaker van Nederland. Bootzeil ontwikkelt zelf haar eigen technische zeildoek en heeft naast productie in Haarlem ook een productiefaciliteit in de vrouwengevangenis van Nieuwersluis uit sociaal oogpunt.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.