Nederlander op de bres voor bescherming Braziliaans Atlantisch Regenwoud

Wat begon met enkele hectares in een natuurreservaat op een Braziliaanse bergtop, toverde deze Nederlander om tot een idyllische en gewilde locatie; voor avontuurlijke reizigers, natuur-aanbidders tot aan romantische bruidstellen op zoek naar een onvergetelijke huwelijkslocatie. Uit alle wereldhoeken komen bruiloft- en honeymoon-aanbidders hier om hun ja-woord te geven.

Ernst Daniel Nijboer

Ernst Daniel Nijboer

“Voor die ene gedenkwaardige dag zoekt men steeds verder voor een unieke en bijzondere huwelijkslocatie.. en die moet dan ook onvergetelijk zijn..”, zegt Ernst Daniel Nijboer.

Zo’n tien jaar geleden raakten de 54-jarige Nederlander samen met zijn Braziliaanse geliefde verknocht aan een verwilderd landgoed met daarop slechts een bouwvallige chalet. “Er was hier niks, behalve ongerept tropisch regenwoud, zover je kon kijken. Een en al puur natuur zonder ook maar enige vorm van lucht-, licht- of watervervuiling. Met respect voor en behoud van de rijke flora en fauna hebben we de afgelopen jaren de oorspronkelijke biodiversiteit hersteld”.

“We hadden allebei al heel lang de wens om ooit nog eens paarden te houden. En toen we een beetje rondreden in de omgeving kwam deze plek op ons pad. Niet bij toeval, zo bleek later. We vroegen de makelaar of we voor een paar uur op het land mochten doorbrengen om de sfeer te ervaren.

Toen we op het hoogste punt van het landgoed op 1.200 meter een adembenemende zonsondergang beleefden, toen wisten we het… we waren verkocht.! Dit zou onze plek worden waar we onze dieren een gevoel konden geven geen grenzen te kennen”.

Samen met zijn liefde Lucia tuurt hij vanaf zijn veranda over een adembenemend en haast onwerkelijk prachtig berglandschap, omringd door zijn 11 honden en 10 paarden. “Dit uitzicht verveelt nooit. Elke dag ontdek je wel weer iets anders. Als je het zou moeten schilderen, zoals Lucia zegt, zou je tenminste acht kleuren groen moeten mengen om een beetje in de buurt te komen”.

Als regisseur – filmmaker kan Ernst Daniel het natuurlijk niet nalaten om keer op keer dit alles door een viewfinder van zijn camera te bekijken. “Al doe ik nog zo mijn best om dit landgoed met al zijn flora en fauna te filmen en fotograferen, toch krijg ik telkens het verwijt van mijn gasten dat mijn shots niet de sfeer en pracht weergeven. En dat klopt, de magische energie die je hier ervaart laat zich moeilijk vastleggen”!

Alles wat je ziet en beleeft op dit resort schrijft hij toe aan zijn partner Lucia. De Carioca kunstenaar zag al vanaf het allereerste begin hoe het er zo’n tien jaar later zou gaan uitzien.

“Met een ongelooflijke oog voor details. Van de kleur van de hekken tot aan de combinatie van bloemen die weer corresponderen met de kleur van het zwembad. Absoluut een talent, al heeft ze er nooit voor gestudeerd. Ik kan en mag mij er geen enkele credit aan toeschrijven”.

Na acht jaar verbouwen en herbeplanting besloten ze om de poorten van hun ‘parel’ te openen voor toeristen. Door overweldigende reacties van vrienden en bezoekers zijn ze de uitdaging aangegaan om er een pousada, een boutique resort van te maken. “Tijdelijk.. gewoon om te kijken of het aan zou slaan…”.

Sindsdien heeft menig BB-er (Bekende Braziliaan), families, inkomende toeristen tot aan buitenlandse bruidstellen inmiddels de weg naar het resort weten te vinden.

Herbebossing van oorspronkelijke flora

Nijboer is fervent voorstander voor het behoud van het rijke maar bedreigde Braziliaanse regenwoud, de ‘Mata Atlantica’. Massale ontbossing en illegale houtkap, landbouw- en bevolkingstoename (bijna 150 miljoen Brazilianen die in dit gebied wonen) veroorzaken een grote milieu-impact op deze groene kuststrook en wordt daardoor in zijn bestaan bedreigd. Hij maakt zich sterk voor conservatie van het reservaatresort door herbebossing van speciale palmbomen die van oorsprong hier voorkwamen, maar langzaam zijn verdwenen uit het landschap. “Vanuit het noorden van Brazilië hebben we destijds tientallen van deze dadel-palmen geïmporteerd en herbeplant. Op deze wijze blijft de Mata behouden met zijn unieke flora. Elke gast die hier verblijft, adopteert automatisch ook een deel van zo’n palmboom, zodat hij ook iets teruggeeft aan de natuur”.

 

 

Telkens weer… die eerste ‘kaak-vallende’ reactie van elke nieuwe gast. Niet alleen vanwege de idyllische ligging op de bergtop, maar ook door de persoonlijke service van hun getrainde staf, het verse eten van eigen tuin, de excursies naar nabijgelegen watervallen, paardrijden door de jungle.. tot aan het vissen in de bergmeren voor de avond BBQ.

 

 

Ik heb hier nu een dag en een nacht in paradijs mogen doorbrengen. ‘s Morgens wacht mij een waanzinnig uitgebreid ontbijt met traditionele Braziliaanse gerechten en vers fruit. Brazilianen kennen geen grenzen als het gaat om eten, want ‘ze schamen zich als ze hun gast met honger van tafel gaat”.

Ik neem afscheid van een zeer charismatisch duo die hun droom met succes hebben verwezenlijkt. Voor zichzelf, maar ook voor hun zichtbaar happy dieren, wat altijd hun uitgangspunt was.

Zoals ik eergisteren per jeep omhoog kwam, zo word ik ook weer teruggereden door chauffeur Igor naar het nabijgelegen dorpje. Ik herinner mij de woorden van onze bevlogen Nederlander: “Tegen de tijd dat je denkt na 30 minuten hobbelen over ons bergpad naar boven… ‘hier kan toch nooit niemand nog wonen?, dit is toch zo’n beetje het einde van wereld..? …. dan dit is waar de bewoonde wereld eindigt en waar ons paradijsje begint..!”.

En hij heeft gelijk… ‘it’s worth the ride all the way!’

Dit bericht verscheen eerder op mijnbrazilie.nl/category/nederlanders-in-brazilie

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.