Door Kossmann.dejong ontworpen tentoonstelling aanleiding tot Israëlische censuur

Israël heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel gevraagd te stoppen met de financiering van het Joods Museum in Berlijn, dat meldden de Die Tageszeitung en de Israëlische krant Ha’aretz afgelopen week. De reden is dat de tentoonstelling ‘Welcome to Jerusalem’, volgens Israël vooral ’een Palestijns-islamitisch perspectief op de stad presenteert’.

Een opmerkelijke zienswijze, omdat de tentoonstelling juist verschillende perspectieven op Jeruzalem toont, zowel die vanuit joods als Palestijnse perspectief, zodat bezoekers zelf hun beeld over deze complexe stad kunnen vormen, laat het museum weten. Dat deze tentoonstelling veel mensen aanspreekt, blijkt alleen al uit de bezoekersaantallen: sinds de opening in december 2017 zijn er al meer dan 300.000 bezoekers geweest.

 

 

Censuur

Herman Kossmann, ontwerper van de tentoonstelling: ‘Juist om de welhaast onbegrijpelijke en complexe “constructie” van het huidige en historische Jeruzalem over het voetlicht te brengen laten we de stad vanuit verschillende perspectieven zien. En zeker ook de Palestijnse kant van de zaak. Een voor ons vanzelfsprekende manier van werken: de bezoeker serieus nemen door een tentoonstelling met impact te maken die een onderwerp van verschillende kanten belicht en daarmee aanzet tot inzicht, verwondering en debat. Bij het maken van de tentoonstelling zagen we al dat alles in Jeruzalem politiek is. En dat blijkt nu eens te meer. Het is zeer bedenkelijk dat Israël van deze tentoonstelling een politiek issue maakt door de niet-Joodse kant van de verhalen te censureren en daarmee de autonomie van het museum aantast en onder druk zet.’

 

 

Turbulente stad

In de tentoonstelling ‘Welcome to Jerusalem’ worden historische, politieke en religieuze aspecten van de stad getoond en omvat werken van zowel Palestijnse als Israëlische kunstenaars. Met toegesneden theatrale settingen van de vijftien themazalen, de inzet van multimediale middelen en bijzondere collectiestukken is een gelaagde tentoonstelling gecreëerd. Waar de ene maagdelijke witte ruimte sacraliteit uitstraalt om het verhaal van de drie religieuze hoofdstromingen voor het voetlicht te brengen, wordt in een ruimte die gewijd is aan ‘de stad in politiek conflict’ met een 360-graden filminstallatie een aangrijpend beeld geschetst van de cyclus van steeds complexere conflicten. Persoonlijke, filmische ontmoetingen met hedendaagse inwoners van de stad zorgen voor een indringende ervaring. De bezoekers zien een real-time beeld van het dagelijks leven met de naast elkaar bestaande denkbeelden over deze turbulente stad.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.