Luchtvaartmaatschappijen van de Verenigde Arabische Emiraten vieren nationale dag samen

Vliegtuigen van Emirates, Etihad, flydubai en Air Arabia en straaljagers van Al Fursan stegen vandaag samen op om de 47e nationale dag van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) te vieren. Ook werden ook de nalatenschap en waarden van Sheikh Zayed, de grondlegger van de VAE, herdacht. De formatievlucht laat het succesvolle luchtvaartverhaal van de VAE zien aan de gehele wereld.

Een luchtvaartprimeur

De spectaculaire luchtparade was een mijlpaal en een primeur voor de luchtvaartindustrie van de VAE. Een flydubai Boeing 737 MAX 8 (Zayed 1), Air Arabia Airbus A320 (Zayed 2), Etihad Airways Airbus A380 (Zayed 3) en een Emirates Airline Airbus A380 (Zayed 4) vlogen samen met zeven Al Fursan acrobatische straaljagers van de VAE Air Force in formatie. Alle commerciële vliegtuigen droegen ‘Year of Zayed’ stickers. Dit is de eerste keer dat deze unieke combinatie van verschillende soorten toestellen samen in formatie vliegen,

 

 

Formatie en vliegtraject

De zorgvuldig gechoreografeerde ‘stair step’ formatie begon vanmorgen om 13:00 uur lokale tijd toen de toestellen vertrokken vanaf Dubai World Central Al Maktoum International Airport. Zodra alle toestellen in ‘holding’ positie vlogen, met vlieghoogtes variërend van 600 tot 1.500 meter met een verticale afstand van 300 meter, ging de formatie van start. Boven Ras Al Kahaimah paste elk toestel haar snelheid en richting aan om de ‘trail’ formatie te vormen. Hierna namen de toestellen hun positie aan en werd de verticale afstand verkleind tot minder dan 100 meter.

 

 

Aan kop van de ‘Year of Zayed’ formatie vloog flydubai op 300 meter hoogte. Direct hierachter zat Air Arabia op 400 meter hoogte en de Etihad Airbus A380 dubbeldekker volgde de twee op een hoogte van bijna 500 meter. Als laatste vloog de Emirates Airbus A380 op een hoogte van bijna 600 meter, gevolgd door de zeven Al Fursan straaljagers in pijlformatie die hun bekende rookspoor in de kleuren van de nationale vlag achter lieten.

Samen vloog de schitterende VAE luchtvaartmaatschappij-formatie met indrukwekkende precisie langs de kustlijn en verschillende bezienswaardigheden van de VAE, waarna de toestellen opsplitsten en vertrokken naar hun toegewezen vliegvelden voor de landing.

Precisieplanning en coördinatie

Ook al leek de vlekkeloos uitgevoerde formatievlucht een eenvoudige opdracht, het plannen van de missie duurde meer dan vijf maanden in verband met de complexiteit van de formatie en het aantal betrokken toestellen. Alle betrokkenen werkten samen om passende locaties voor de vliegformatiepatronen te vinden, hiermee rekening houdend met vliegverkeer, overvlogen gebieden, routeplanning, zichtbaarheid en potentiële wind- en weeromstandigheden. De gehele formatieroute werd afgeschermd van doorgaand verkeer in een Temporary Restricted Area, gereguleerd door de GCAA. Er werden bijeenkomsten georganiseerd om te overleggen over de positie van elke luchtvaartmaatschappij in de formatie, en precieze, visuele verwijzingspunten werden getekend om te zorgen dat elk toestel zich veilig kon bijvoegen en haar positie kon behouden. Daarnaast ondervonden alle piloten grondige simulatieoefeningen.

Testvlucht

Een repetitievlucht vond plaats op 8 november 2018 om te controleren of de formatieposities aansloten op het Al Fursan straaljagerteam. In de ‘Year of Zayed’ testvluchtformatie vlogen ook twee helikopters en een Aero L-39 Albatross escortevliegtuig van het Baltic Bees acrobatische team uit Letland om elk detail en aspect van de formatie te filmen. De ‘Year of Zayed’ is een eerbetoon aan Sheikh Zayed’s nalatenschap. De inspirerende leider creëerde een visie van voorspoed, vasthoudendheid en tolerantie. Deze eigenschappen blijven verankerd in de cultuur van de VAE en alle VAE luchtvaartorganisaties.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.