Texas wieg van de muziek

Veel legendes als Janis Joplin, Roy Orbison of Buddy Holly en supersterren als Beyoncé of Selena Gomez hebben iets gemeen met hun liefde voor muziek: hun thuisbasis Texas. De staat in het centrale zuiden van de VS wordt beschouwd als de wieg van de muziek, de hoofdstad Austin draagt de bijnaam “The live music capital of the world”. Nergens anders ter wereld wordt zoveel muziek gespeeld als daar, de meest uiteenlopende geluiden begeleiden de bezoekers van de luchthaven in Austin tot aan de kleinste Texaanse dorpen.

Lubbock’s legende en zijn erfgenamen

Lubbock, één van de grootste steden in Texas, die vooral door één man wereldberoemd is geworden: Rock-’n-roll superster Buddy Holly. Charles Hardin Holley – zijn geboortenaam – wordt beschouwd als een van de belangrijkste muzikanten en producenten van de Rock-’n-roll-beweging van de jaren 50. Nadat Buddy Holly in het voorprogramma voor Elvis was verschenen, begon zijn carrière. Het uitzonderlijke talent werkte samen met supersterren uit die tijd en nam verschillende hits op, waaronder “Peggy Sue”. Buddy Holly stierf op 22-jarige leeftijd in een vliegtuigongeluk samen met andere 2 muzikanten. Naar de zin in het beroemde nummer “American Pie” wordt de sterfdag van Hollys ook wel “The day the music died” genoemd. In Buddy Holly’s geboorteplaats Lubbock, doen de Buddy Holly Avenue en het Buddy Holly Center denken aan de uitzonderlijke artiest. Er is nog steeds ‘music in the air’: artiesten treden in de voetsporen van Buddy Holly en andere muzikale idolen uit Lubbock, in de open lucht of met optredens in locaties zoals de Cactus Hall.

 

 

Luckenbach: Opgewekt door muziek

Dat muziek een bijzondere kracht heeft is bekend – maar dat het zelfs op verlaten plekken als een erfgoed kan leven, is bijzonder indrukwekkend. Luckenbach ligt 20 kilometer ten westen van Fredricksburg. Op het hoogtepunt rond 1900 telde het bijna 500 inwoners, maar Luckenbach wordt al sinds de jaren ’60 als spookstad beschouwd, ondanks de pittoreske ligging in de Hill Country regio. Wie de stad tegenwoordig bezoekt, zal nog steeds betoverd zijn, want Luckenbach is een paradijs voor muzikanten. Hun trefpunt is de bar, die dezelfde naam draagt als de plaats zonder franje. Het leven in Luckenbach vindt plaats op 60 vierkante meter, elke avond komen de muzikanten samen met hun gitaren voor een ‘jam’ sessie. De muziekstijl die de voorkeur geniet is – typisch voor Texas – country. Bij mooi weer verzamelen de muzikanten en hun publiek zich voor de bar onder in de buitenlucht, schilderachtig omgeven door wijngaarden en heuvels. De kleine nederzetting Luckenbach is een insider tip en heeft toch nog steeds een cultstatus. Countrylegendes Waylon Jennings en Willy Nelson hebben er zelfs een lied aan opgedragen: “Luckenbach, Texas – Back to the Basics of Love”, een grote hit in 1977.

De leukste hotspots in USA in een gratis reisgids

In samenwerking met Visit the USA, het officiële verkeersbureau van Amerika, bieden wij je een inspirerende interactieve brochure over de USA aan. Download hem nu gratis voor je desktop, tablet en mobiel.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Austin: Wereldhoofdstad van de live muziek

Terwijl Texas wordt beschouwd als de belichaming van het Wilde Westen, trekt de hoofdstad van de staat met zijn pulserende leven en bloeiende muziekscene. Austin, de op één na grootste hoofdstad van een staat in de V.S., biedt fascinerende bezienswaardigheden zoals het Texas State Capitol en een unieke flair, die voornamelijk te danken is aan de speciale band met muziek.

 

 

Van de bars en clubs op Sixth Street tot straatmuzikanten op elke hoek en internationaal bekende festivals – Austin heeft de titel “The World Live Music Capital” verdiend. Het bekendste festival van de stad is het South by Southwest (SXSW), dat elk jaar in maart plaatsvindt. Meer dan 2.000 filmmakers, muzikanten en multimedia artiesten transformeren 50 verschillende locaties in Austin tot bioscopen en concertzalen, en er zijn lezingen, workshops en evenementen in de stad. In oktober zal de elite van de Music Olympus op het Austin City Limits Music Festival het podium betreden. Meer dan 130 artiesten zullen het publiek vermaken op in totaal acht podia – waaronder grootheden als Paul McCartney, The XX, The Killers, Portugal, The man of Jay-Z. Het festival trekt jaarlijks bijna een half miljoen bezoekers naar de Texaanse hoofdstad.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.