Rijksmuseum toont unieke collectie hobo’s

Het Rijksmuseum beheert ’s werelds grootste collectie Nederlandse hobo’s. Onlangs is de collectie verrijkt met de prestigieuze verzameling van hoboïst Han de Vries, waaronder 69 vroege hobo’s en 14 werken op papier. De hoogtepunten van deze collectie zijn tot en met 22 januari 2019 voor het eerst in het Rijksmuseum te zien.

Onder de getoonde hobo’s bevinden zich exemplaren van prominente meesters zoals Richard Haka en Coenraad Rijkel. Henri Brod was een van de bekendste hobospelers, componisten en hobomakers in de geschiedenis van het instrument de hobo die hij aan het einde van zijn carrière ontwierp, bouwde en zelf bespeelde, is onderdeel van de expositie.

 

 

Ook worden enkele zeldzame prenten en boeken uit de collectie van Han de Vries getoond en is de expositie verrijkt met Jan Steen’s De dansles (ca. 1670) uit de collectie Nederlandse schilderijen van het Rijksmuseum.
Op de achtergrond worden muziekstukken afgespeeld waarin Han de Vries hobo speelt. Deze stukken zijn ook te beluisteren via Spotify, Hobo’s in het Rijksmuseum.

Han de Vries

Han de Vries (1941) is leidend exponent van de Nederlandse Hoboschool, hij was principal hoboïst van het Koninklijk Concertgebouworkest en een internationaal befaamd solist. In de jaren zeventig startte De Vries met wat later en van de grootste collecties vroege hobo’s werd.

 

 

De aanwinst is mogelijk gemaakt door een donatie van Han de Vries en gesteund door de deelnemers van de BankGiro Loterij. De hoogtepunten van deze collectie zijn tot en met 22 januari 2019 in zaal 2.28 van het Rijksmuseum te zien.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.