Recordaantal vrijwilligers voor natuurwerkdag 2018

Vandaag hebben 15801 mensen gewerkt aan het behoud van natuur en het landschap. Op 611 locaties in Nederland, ruim 30 meer dan in 2017, is vandaag gezaagd, gesnoeid en opgeruimd. De zonnige dag heeft zeker geholpen om meer deelnemers te mogen ontvangen dan vorig jaar. Werken in de natuur is geschikt voor jong en oud. En dat was te zien op de werklocaties, waar bijna overal kinderactiviteiten zijn georganiseerd waar veelvuldig gebruik van is gemaakt. De wilde bij kreeg dit jaar extra aandacht.

Bijzonder provincienieuws

Op landgoed Oostbroek in De Bilt zijn ruim 6000 bollen geplant. Daar zullen hommels, de eerste wilde bijen die zich in het voorjaar laten zien, zeker van gaan profiteren. In Utrecht zijn in totaal maar liefst 100.000 bollen de grond in gegaan op zeven locaties. In het Zuiderpark in Hoogeveen in Drenthe zijn voor de wilde bij ook fruitbomen geplant. Mooie bijdragen aan het project Nederland Zoemt waar ook de provinciale Landschapsbeheerorganisaties aan meewerken.

 

 

In Park Sonsbeek in Arnhem werd gestart met een bootcamp, de groep joggers ging vervolgens ploggend het park door. In Friesland was de opkomst hoger dan ooit. Een kleine 1000 deelnemers droegen bij aan het onderhoud van natuur en landschap.

Landschap kan niet zonder vrijwilligers

Al het werk dat verzet wordt op de Natuurwerkdag is belangrijk voor het behoud van natuur en landschap. Zorg voor het landschap, zoals onderhoud aan (knot-)bomen, hagen, boomgaarden en houtwallen is steeds vaker in vrijwilligershanden. De verantwoordelijkheid voor het beheer van een landschap verschuift steeds meer van overheid naar samenleving. De maatschappelijke betrokkenheid van de vele vrijwilligers bij de groene leefomgeving is groot. Mede dankzij hen kan iedereen blijven genieten van het karakteristieke Nederlandse landschap. Om al dit moois te behouden en het werk van de vrijwilligers mogelijk te maken, zijn de provinciale landschapsbeheerstichtingen een onmisbare schakel. Zij ondersteunen de groene vrijwilligers op vele terreinen met hun kennis, kunde en gereedschappen. De provinciale en landelijke overheden zijn nodig om deze groene ondersteuning blijvend mogelijk te maken.

 

 

LandschappenNL, initiatiefnemer van de Natuurwerkdag, benadrukt dat de belangeloze inzet van vele duizenden mensen voor natuur en landschap onmisbaar is om onze leefomgeving blijvend te kunnen beschermen. De Natuurwerkdag is mede mogelijk gemaakt dankzij de Postcode Loterij.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.