Bezoek de tentoonstelling over fakenieuws in museum Stapferhaus Lenzburg

Zondag 28 oktober is in het nieuwe gebouw van museum Stapferhaus in het Zwitserse Lenzburg de tentoonstelling ‘FAKE. Die ganze Wahrheit’ geopend. Het tentoonstellingontwerp is gemaakt door het Amsterdamse ontwerpbureau Kossmann.dejong.

Stapferhaus in Lenzburg is een uniek museum zonder eigen collectie dat vooral bekendstaat om tentoonstellingen over hedendaagse complexe onderwerpen. De eerste tentoonstelling in het nieuwe museumgebouw gaat over waarheid en leugen in brede zin: van onschuldige white lies en nepproducten en nepprofielen op internet, tot ‘alternatieve feiten’ en fakenieuws. Een tentoonstelling over het nut en noodzaak van het liegen, maar ook over de kwalijke kanten van de zaak.

 

 

Voor deze tentoonstelling is het Stapferhaus omgedoopt tot het ‘Amt für die ganze Wahrheit’. De bezoeker moet langs een groot aantal loketten en ervaart dat het thema vele onvermoede kanten kent. De tentoonstelling daagt bezoekers uit tot discussie over waarheid en leugen in de privésfeer en in het publieke domein.

 

 

Kossmann.dejong was vanaf de conceptfase betrokken bij het architectonische ontwerp van het nieuwe gebouw dat ontworpen is door het Zwitserse bureau pool Architekten. Uitgangspunt van het ontwerp was een tentoonstellingsgebouw met ongelimiteerde mogelijkheden. Een blackbox waarin de meest uiteenlopende multimediale tentoonstellingen kunnen worden gerealiseerd.

‘Het is geweldig een tentoonstelling te mogen maken in dit spannende nieuwe gebouw voor het bekende Stapferhaus, dat al een lange traditie kent om actuele onderwerpen als tentoonstelling voor een breed publiek vorm te geven,’ zegt Herman Kossmann, directeur van Kossmann.dejong.

Eerder maakte Kossmann.dejong in Zwitserland het ontwerp voor de vaste tentoonstellingsinrichting van het Museum für Kommunikation in Bern.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.