Ga op wintervakantie in de Tsjechische Alpen

Hippe nieuwe ski’s en schoenen staan bij de verhuur en zitten, voor wat betreft skischoenen, erg comfortabel. De kabelbaan is recent vernieuwd en de andere skilift heeft zelfs verwarming. In het Reuzengebergte in Noord-Tsjechië is het aangenaam vertoeven in de sneeuw en dat voor een aantrekkelijke prijs. 5 pluspunten voor een wintersport in het Reuzengebergte.

Betaalbaar

Drie euro kost de goedgevulde champignonsoep kulajda. De perfecte maaltijd voor een koude winterdag. Mocht je hierna nog trek hebben dan kun je voor ongeveer vijf euro een schnitzel kopen. Lekker tussen de middag lunchen en aan het einde van de dag een drankje nemen hoef je voor deze prijzen niet te laten. Ook betreft de skipassen en het huurmateriaal liggen de prijzen aanzienlijk lager dan in andere Alpenlanden. Een zesdaagse skipas voor het skigebied Černá hora-Pec kost ongeveer 150 euro en voor kinderen betaal je iets meer dan honderd euro. Voor deze prijs kun je gebruik maken van 41 liften en is er meer dan 40 kilometer piste.

 

 

Groot aanbod skigebieden

De prijzen zijn zeker aantrekkelijk maar ook belangrijk: Hoe zijn de skigebieden? Het Reuzengebergte is het hoogste gebergte van Tsjechië en hier vind je zeven van de tien hoogste bergtoppen van het land. Er zijn 25 skiresorts in het Reuzengebergte en samen bieden ze meer dan 170 kilometer aan skiplezier. Het skigebied Černá hora-Pec is het grootste gebied in Tsjechië en biedt 43,5 km aan skipistes. Bussen verbinden de hellingen met elkaar en je kunt een ritje maken met een snowcat – een pistebully verbouwd tot treintje. De skiresorts zijn vergelijkbaar met die in de Alpen, de Tsjechische skigebieden zijn alleen minder hoog gelegen – gemiddeld 600-1400 meter – waardoor het minder sneeuwzeker is. Mochten de temperaturen niet gunstig zijn voor wintersport, dan is er een uitgebreid systeem van kunstmatige besneeuwing. Sneeuwpret is hierdoor gegarandeerd.

Moderne liften en nieuwe voorzieningen

Er wordt flink geïnvesteerd in de Tsjechische skigebieden. In Černá hora en Pec pod Sněžkou zijn twee nieuwe kabelbanen gebouwd en in Špindl is er een nieuwe zespersoonslift met verwarming. Vooral met een koude winterdag is dat fijn, want koud kan het soms zijn. Tsjechië heeft een landklimaat en dat betekent warme zomers en koude winters. Vooral in de bergen sneeuwt het er regelmatig en zijn temperaturen onder nul niet ongewoon. Naast nieuwe liften worden er regelmatig pistes uitgebreid, komen er nieuwe bergrestaurants of extra voorzieningen voor kinderen, zoals in Svoboda nad Úpou waar een kinderpark met rolband en kinderlift is
gekomen.

Winteractiviteiten voor jong en oud

Een knus vakantiehuisje of juist een hotel in één van de gezellige dorpjes. Er is keuze genoeg. Heerlijk ontspannen na een actieve dag op de piste? Bij hotels is vaak de mogelijkheid om te genieten van een massage of wellness en dat voor een fijne prijs. In veel skiresorts in het Reuzengebergte zijn volop restaurants, bars en winkels, het skigebied Špindlerův Mlýn wordt zelfs Tsjechisch Aspen genoemd. Kinderen kunnen waterpret hebben in Aquapark Špindl of het Legomuseum bezoeken. Een toffe uitdaging is om de 14 meter hoge ijsmuur te beklimmen in Špindlerův Mlýn. Last van hoogtevrees. Blijf dan met beide voeten op de grond en kies voor een mooie wandeltocht. Een ritje met de hondenslee is ook aan te raden, net als met de slee naar beneden roetsjen. Vanaf de bergtop Černá hora (1299 m) is er een sleeroute van 3.5 km. In Janské Lázně staat een boomkroonpad waarvandaan je een schitterend uitzicht hebt over de boomtoppen.

 

 

Voor beginners en wintersporters met enige ervaring

Voor families met kinderen en beginners is Tsjechië een uitstekende wintersportbestemming. De skigebieden in het Reuzengebergte en ook de rest van Tsjechië zijn kleinschalig en overzichtelijk. Je kunt elkaar makkelijk vinden en als iemand nog een keertje omhoog wilt hoef je geen uren te wachten. Bovendien zijn de pistes overwegend blauw, er zijn veel oefenpistes en gecertificeerde ski- en snowboardleraren die Engels of Duits spreken. Ook wintersporters met enige ervaring komen aan hun trekken in het Reuzengebergte. Probeer eens een FUNpark, de slalompiste met tijdsmeting in Jablonec nad Jizerou of kies voor de zwarte piste in Harrachov. Tsjechië biedt liefhebbers van bergen en winter een grote verscheidenheid aan opties.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.