Kom naar het optreden van Conchita tijdens de ReOpening

Met een drieweeks programma in november zetten Leeuwarden en Fryslân de kroon op Culturele Hoofdstad van Europa 2018. De laatste maand van het Culturele Hoofdstad-programma is in geen enkel opzicht een einde, maar juist een begin. De ‘ReOpening’ toont de nieuwe dynamische kant van Fryslân; een dynamiek die al tot zoveel bijzondere projecten en samenwerkingen leidde.

conchita

conchita

Dat doen we met een programma dat rondom de drie grote novemberfestivals is opgebouwd: het Noordelijk Film Festival, kunstenfestival Explore the North en lichtfestival Luna. Ze dienen als omlijsting voor een raamwerk dat boordevol bijzondere en vaak spraakmakende manifestaties zit. Conchita, Europa’s beroemdste drag artist, trapt het programma op 3 november af in De Harmonie als hoofdact van het Love For All Festival. De ‘ReOpening’ eindigt op zondag 25 november met onder meer een grote feestelijke talkshow, live gestreamd, vanaf het Oldehoofsterkerkhof.

Greep uit het programma

Het kunstenaarscollectief Voorheen de Gemeente (VHDG) verrast bezoekers met internationale beeldende kunst, met onder meer een metrostation op een Leeuwarder rotonde. Medio november begint het Media Art Festival en de Leeuwarder Oosterstraat transformeert tot Eritrea Town. Kunstenaar Henk Hofstra bouwt samen met 77 dorpen een kunstinstallatie op het Oldehoofsterkerkhof en in Drachten bezorgt de Spaanse theatergroep Luzinterruptus het publiek verbazingwekkende en sprookjesachtige ervaringen. Het Oostenrijkse gezelschap Liquid Loft danst in de Westerkerk en Japanse muzikanten treden samen op met Friese dichters.

 

 

Writer’s Block levert prachtige graffitikunst op de lege muren van de stad op in een bijzondere samenwerking tussen Friese en internationale kunstenaars. Jonge documentairemakers schitteren in New Generation op het witte doek en in het laatste weekeinde van de ‘ReOpening’ begint de nieuwe blockbuster-tentoonstelling in het Fries Museum: Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw. Iepen Up manoeuvreert zich in november door het programma met confronterende interventies, zoals op het Waagplein in Leeuwarden waar een meterslange lijst met namen van 34.361 overleden vluchtelingen, asielzoekers en migranten te zien is.

De ‘ReOpening’ is de afsluiting van het Culturele-Hoofdstadjaar; waarin we hebben laten zien dat Fryslân tot heel veel in staat is. Met uitblinkers op alle terreinen, met jonge en oude makers die nieuwe ideeën en samenwerkingen smeedden en onze provincie zoveel diepgang en betekenis brengen.

 

 

We hebben meer te bieden dan sûkerbôlle en skûtsjesilen en we gaan niet allemaal schaatsend naar ons werk… Fryslân is het land van De Reuzen, 8ste Dag en Under de Toer en van de vele honderden projecten in dorpen en steden, zoals het Ferhalefjoer van Friese basisschoolkinderen. En van DaDa in Drachten, de Drie Iconen van Witmarsum en Talant, die mensen met een beperking glorieus op het podium tilt. En 2018 was nog maar het begin. De ‘ReOpening’ markeert het startpunt van een mooie toekomst.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.