Culinaire gastvrijheid in Eichsfeld doet de geschiedenis herleven in Thüringen

In het westelijk deel van de Duitse deelregio Thüringen ligt het Eichsfeld gebied. Gelegen in het voormalig grensgebied tussen oost en west Duitsland wordt deze regio gekenmerkt door kleine vakwerkdorpjes, burchten en landelijke b&b’s.

Door het traditionele karakter en de aanwezigheid van veel natuur is Eichsfeld een geliefd gebied onder toeristen. De groene band van Duitsland loopt door de regio heen. Dit gebied heeft zich gevormd toen de grens spergebied was. Inwoners mochten tijdens de scheiding van oost en west zich niet in de nabijheid van de grens begeven en hierdoor kon de natuur ongemoeid haar gang gaan. Het gebied kent van oorsprong een hoge concentratie van biologische boerderijen die duurzame landbouw bedrijven. Een bekend culinair product zijn de lucht gedroogde worsten.

Hof Sickenberg

Een prachtig voorbeeld van een historische boerderij die nu dienst doet als b&b en café is Hof Sickenberg in de gelijknamige plaatsnaam. De 200 jaar oude boerderij in het voormalige grensdorp met slechts 13 inwoners wordt sinds 2009 gerund door Kristina Bauer. Nadat zij de boerderij opknapte en er een landelijk gastenverblijf realiseerde, werd het al snel een druk bezochte plek. Dit komt mede door de nabijheid van het populaire wandelgebied de Werra. In de tuin van de boerderij worden groentes en fruit gekweekt waarmee Kristina allerlei hartige en zoete gerechten voor haar gasten maakt. Hierbij maakt zij gebruik van het historische bakhuis dat zich op het terrein bevindt. De oven in dit bakhuis moet 4 uur lang voorverwarmen om een temperatuur van 300 graden te bereiken. Een van haar populairste gerechten is de walnotentaart. De walnoten komen van een oude boom in de tuin en de taart is beroemd in de hele regio.

 

 

Workshops

Op gezette data is het voor gasten mogelijk deel te nemen aan een bak- of kookcursus. Er wordt geleerd zuurdesembrood naar traditioneel recept met alleen rogge, water en zout te bakken. Omdat hierna de oven nog warm genoeg is voor andere baksels, leert men ook om een typische Eichsfelder zure roomcake met seizoensfruit te maken. In de kerstperiode vindt een culinaire kerstmarkt plaats met allerlei activiteiten.

 

 

De persoonlijke sfeer die Kristina op het Sickenberg Gasthof creëert in combinatie met de culinaire gastvrijheid van heerlijke ouderwetse gerechten maakt het een populaire plek onder reizigers. Het pension beschikt over vier kamers die liefdevol en traditioneel zijn ingericht waarmee men de sfeer van de historische boerderij ervaart. Er kan zeer betaalbaar overnacht worden met prijzen vanaf €40 inclusief ontbijt.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.