Internationale geluidskunstenaars maken Lûd in Rijsterbos

Van 15 augustus tot 15 oktoker vindt in het Rijsterbos de sound art tentoonstelling Lûd plaats. Verspreid door het bos laten vijftien international bekende geluidskunstenaars werk horen en zien dat geïnspireerd is op de omgeving. Samen vormen de werken een 5km lange route. Daarmee is Rijs na New York en Riga de derde plek met een sound-art tentoonstelling van deze omvang.

Wie twee maanden lang luide klanken uit het bos verwacht, heeft het mis. Bezoekers beluisteren de werken namelijk gratis via de Lûd-app op hun smartphone of tablet. Door het scannen van een marker op het informatiebordje over de kunstenaar, krijgen bezoekers het werk te horen. Een intense ervaring die optimaal is wanneer je goede oordopjes of een koptelefoon meeneemt. Bij de meeste geluidskunstwerken is ook een fysieke installatie van de kunstenaar te zien.

 

 

Rijsterbos blijkt rijke inspiratiebron

Initiatiefnemer Kunstkring Gaasterland vroeg de soundartists hun werk te inspireren op het Rijsterbos. Daarop heeft een aantal kunstenaars nieuwe werken gemaakt, andere pasten bestaande werken toe op de omgeving. Het 17e-eeuwse bos is daarbij een rijke bron van inspiratie gebleken. Alleen al de verhalen over de beruchte Duitse V2-lanceerbasis en de Belgische vluchtelingen in Kamp Gaasterland spreken tot de verbeelding. Net als het uitzicht op het IJsselmeer bij het meest zuidelijke werk van de route.

 

 

Randprogrammering

Naast de tentoonstelling is er een afwisselend randprogramma met kortlopende projecten en workshops. Dit programma wordt verzorgd door kunstenaars die exposeren in de route, waaronder Matt Mullican (Berlijn), en vijf Friese kunstenaars. Zowel de tentoonstelling als het randprogramma zijn gratis toegankelijk.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.