Schone stranden, stille zeeën

Op zondag 12 augustus ruimt het IFAW, samen met partnerorganisatie SOS Dolfijn en honderdvijftig vrijwilligers, het strand op van Scheveningen tot aan Wassenaar. De 10 kilometer lange tocht is onderdeel van de Boskalis Beach Cleanup Tour 2018 die voor het zesde jaar georganiseerd wordt door Stichting De Noordzee. Met de speciale etappe op 12 augustus wordt aandacht gevraagd voor de gevaren in zee voor zeedieren, waaronder een groot onzichtbaar probleem: onderwaterlawaai.

Afval in zee bedreigt zeedieren

Jaarlijks eindigt 8 miljard kilogram afval in de oceanen en volgens berekeningen zal er in 2050 qua gewicht meer plastic dan vissen in de zee te vinden zijn. Zeedieren, waaronder walvissen en dolfijnen, raken in het afval verstrikt of zien het aan voor voedsel waardoor ze ernstig, soms zelfs dodelijk, ziek worden. Tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour wordt in twee weken tijd de hele Noordzeekust door honderden vrijwilligers opgeruimd. Het opgeruimde zwerfvuil kan zo geen gevaar meer vormen in zee.

 

Lees ook dit artikel: De Haagse School op Scheveningen

 

Herrie onder water, zet het uit!

Naast het gevaar van afval in zee, wordt tijdens de etappe op zondag 12 augustus een andere vervuiling op de kaart gezet. Een onzichtbaar en onbekender probleem is onderwaterlawaai. Walvissen en dolfijnen zijn voor het vinden van voedsel, het navigeren en ook het communiceren met soortgenoten afhankelijk van een goed gehoor. De laatste jaren is het leefgebied van walvissen en dolfijnen steeds rumoeriger geworden door de toenemende scheepvaart, de aanleg van windmolenparken, oefeningen door de marine met sonar en olie- en gaswinning op zee. Al dit onderwaterlawaai verstoort en bemoeilijkt het leven van zeedieren. Geluid draagt onder water ver door en verspreidt zich vier keer sneller en sterker dan boven water. Tijd om ook voor dit ernstige probleem aandacht te vragen.

 

 

Deelname

De etappe start zondag 12 augustus om tien uur vanaf surfschool The Shore in Scheveningen en eindigt bij strandpaviljoen Sport in Wassenaar. Daar is ’s middags vanaf drie uur acteur Egbert Jan Weeber de dj en kan Het Reizende Walvisziekenhuis van SOS Dolfijn worden bezocht. In dit educatieve veldhospitaal kunnen mensen meer leren over de walvissen in de Noordzee maar ook over de gevaren van afval in zee en onderwaterlawaai. Deelname aan de etappe is niet meer mogelijk omdat het maximaal aantal inschrijvingen al snel was behaald, maar wel is een ieder welkom om aan te sluiten bij het eindprogramma in Wassenaar van drie tot vijf uur die middag.

Daarnaast kan iedereen elke dag van het jaar meehelpen de natuur vrij te houden van plastic en ander afval door het gebruik van plastic zoveel mogelijk te vermijden, het eigen afval altijd op te ruimen of door zelf een stuk strand of park eens afvalvrij te maken. Neem bijvoorbeeld altijd een eigen boodschappentas mee en gebruik een hervulbare drink- of koffiebeker.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.