Kinderkunstboek bij tentoonstelling Jawlensky

In het huis achter de kerk woont een nieuwe jongen met zijn vader.
‘Heb jij geen moeder?’ vragen de andere kinderen.
‘Jawel,’ zegt de jongen. ‘Je kunt haar alleen niet zien.’
De andere kinderen kijken elkaar aan.
‘Wat je niet ziet, bestaat niet,’ zeggen ze.
Maar daar denkt de nieuwe jongen anders over. Hij maakt schilderijen voor zijn moeder. Zo groot dat hij zeker weet dat zij ze vanachter de sterren kan zien.

Zo begint het poëtische kunstprentenboek Jawlensky – Haar ogen met illustraties van Sylvia Weve en tekst van Bette Westera. Het verschijnt ter gelegenheid van de tentoonstelling Alexej von Jawlensky – Expressionisme en devotie. Het is de twintigste titel in de veelbekroonde reeks kinderkunstboeken die het Gemeentemuseum sinds 2010 in samenwerking met uitgeverij Leopold uitgeeft.

In zijn beroemde kleurrijke schilderijen zocht Alexej von Jawlensky (1864-1941) naar de essentie en de beleving van verbeelding. De makers van het boek hebben geprobeerd om door de ogen van Jawlensky naar de werkelijkheid te kijken om zo op invoelbare wijze het onzichtbare zichtbaar te maken. Jawlensky – Haar ogen gaat over een kind dat opgroeit zonder moeder, en dankzij zijn verbeeldingskracht een manier vindt om haar in zijn leven te betrekken.

 

 

Introductie in de wereld van de kunst

Jawlensky – Haar ogen (ISBN 978 90 258 7549 7) is het nieuwste deel in de geliefde reeks kinderkunstboeken die Gemeentemuseum Den Haag uitgeeft in samenwerking met uitgeverij Leopold. Het boek is voor € 14,99 verkrijgbaar in de museumshop en de betere boekhandel. De kunstprentenboeken bieden een verrassende introductie in de wereld van de kunst, niet alleen aan kinderen maar ook aan de (groot)ouders die voorlezen of meekijken. En ze zijn bij uitstek geschikt voor liefhebbers van prentenboeken en illustraties. Van Jawlensky – Haar ogen komt ook een Duitse uitgave.

 

 

De makers

Bette Westera schrijft gedichten, liedjes, verhalen en informatieve boeken voor kinderen. ‘Schrijven is schilderen met woorden,’ zegt ze. Voor Doodgewoon, een bundel gedichten over leven en dood, kreeg ze de Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Griffel én de Gouden Poëziemedaille. Andere bekende boeken van Bette Westera zijn Held op sokken (Zilveren Griffel 2014), Was de aarde vroeger plat? (Zilveren Griffel en Gouden Poëziemedaille 2018) en A is van Os, over het ontstaan van ons alfabet.

Sylvia Weve werkt voor kranten, tijdschriften, uitgeverijen, bedrijven, reclamebureaus, stichtingen, televisie en theater. Ze maakte tientallen boekomslagen en illustreerde meer dan 150 (kinder)boeken. De Stichting CPNB bekroonde haar werk driemaal met een Vlag en Wimpel, driemaal met een Zilveren Penseel en in 2014 met een Gouden Penseel. In 2015 won ze samen met Bette Westera de Woutertje Pieterse Prijs voor de gedichtenbundel Doodgewoon.

De tentoonstelling

Alexej von Jawlensky – Expressionisme en devotie

29 september 2018 t/m 27 januari 2019

Ver voordat in de westerse wereld spirituele en esoterische stromingen als new age en mindfulness populair werden, combineerde Alexej von Jawlensky (1864-1941) met een open levenshouding het beste uit verschillende religieuze stromingen. De van oorsprong Russische kunstenaar ontwikkelde zich in München tot een van de belangrijkste Duitse expressionisten. Gemeentemuseum Den Haag presenteert Jawlensky’s rijke oeuvre van landschappen, stillevens en portretten in een groot overzicht waarbij de nadruk ligt op de invloed van zijn spirituele beleving.

Door een samenwerking met het Alexej von Jawlensky-archief in Zwitserland is het voor het eerst mogelijk ook uitgebreid aandacht te besteden aan zijn liefde voor muziek en de inspiratie die hij daarin vond.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.