Honderd kilometer wandelplezier in Boheems en Saksisch Zwitserland

Doe je wandelschoenen aan en pak je rugzak. Meer dan 100 kilometer aan wandelplezier ligt op je te wachten in een van de mooiste natuurparken van Tsjechië en Duitsland. In april 2018 is het nieuwe wandeltraject Forststeig Elbsandstein geopend. De route – die je in 6 of 8 dagen kunt doen – doorkruist het geïsoleerde bos van Boheems en Saksisch Zwitserland. Je komt langs indrukwekkende rotsformaties, majestueuze uitzichten en het beste van beide natuurparken is gecombineerd.

Alpengevoel in Bohemen en Saksen

Boheems en Saksisch Zwitserland vormen een bijzonder natuurpark. Het grensoverschrijdende natuurgebied ligt aan de rivier de Elbe en is bekend vanwege de unieke zandsteenrotsen. Wind en regen hebben deze grillige contouren uitgeslepen. Het park heeft zijn naam te danken aan de Zwitserse schilders Adrian Zing en Anton Graff. Zij vonden de omgeving zo op Zwitserland lijken dat ze het park vernoemde naar hun thuisland.

 

 

Een meerdaagse wandeling met pit

De wandelroute Forststeig Elbsandstein werd geopend in april 2018 met als doel de Tsjechische en Duitse wandelpaden te combineren en een aantrekkelijke meerdaagse wandelroute te creëren. Het uitdagende wandeltraject loopt over twaalf tafelbergen en heeft 17 uitzichtpunten. De route door het Elbezandsteengebergte is 100 km en is opgesplitst in zeven etappes van ongeveer 15 kilometer per dag. Het is gemarkeerd met verticale gele strepen en in Tsjechië zijn er extra groene borden. Lesní stezka Labské pískovce – de Tsjechische naam voor de trail – is geopend van april tot oktober.

 

 

Het is een avontuurlijke tocht die geschikt is voor de ervaren wandelaar met enig oriëntatievermogen. Het hoogste punt is de 700 meter hoge Tsjechische berg Vysoký Snežnik ofwel Hoge Sneeuwberg. Op de top staat sinds 1864 een uitkijktoren. Bij mooi weer kun je het Reuzengebergte zien liggen. Bij het Dresdner Aussichtpunkt moet je verplicht even stoppen. Je hebt hier een magnifiek uitzicht over de grillige zandsteenformaties.

Een interessant extraatje

De route begint in Duitse plaatsje Reinhardtsdorf-Schöna gelegen aan de rivier de Elbe. Steek je de rivier over dan kom je in het Tsjechische Hřensko. Dit is een aanrader om te doen, want aan deze kant ligt de rotsbrug Pravčická brána. Het symbool van Boheems Zwitserland. Bij deze rotspoort kun je naast een spectaculair uitzicht ook het historische Adelaarsnest vinden. Een chique buitenhuis gemaakt om de eerste toeristen van adel te verwelkomen. Het houten complex versierd met rode daken en een bogengalerij steekt mooi af tegen de grijze rotsen. De rotspoort kun je te voet bereiken en er gaan diverse wandelpaden heen. Een leuke beleving is om door de kloof Kamenice te wandelen, waar je op een gegeven moment een bootje moet nemen.

Een voet in Tsjechië de ander in Duitsland

In Schöna voert de route langs de Duits-Tsjechische grens. Bij het hotel Kristin Hrádek trek je verder landinwaarts. Dit gebouw uit de 18de eeuw heeft diverse functies gehad. Zo was het een koninklijke residentie van de prinselijke familie, een jachthut en sinds een aantal jaar is het een restaurant en hotel. De derde etappe begint in het Tsjechische dorpje Ostrov. Na drieënhalve kilometer steek je de Duitse grens over en gaat de Forststeig Elbsandstein in Duitsland verder. Na 100 kilometer wandelen eindig je weer bij de rivier de Elbe in het Saksische kuuroord Bad Schandau. Slechts 12 km verderop van Schöna. Staat daar de auto? Deze kun je eenvoudig ophalen. Er gaan regelmatig treinen vanaf Bad Schandau naar Schöna. Mocht je nog niet genoeg hebben van het wandelen dan kun je er nog prima een wandeldag – of 2 – aan vast plakken.

Accommodatie onderweg

Langs de Forststeig liggen vijf berghutten waar je kunt overnachten. Ze bieden gemeenschappelijke kamers aan voor ongeveer 12 personen. Op drie plekken is er ook de mogelijkheid om een tent neer te zetten. Als je de nacht in een hut of bivak wilt doorbrengen, heb je een trekkingkaartje van Sachsenforst nodig. Liever wat meer comfort. Diverse hotels en pensions liggen in de buurt van het traject en kun je gemakkelijk bereiken.

Meer informatie: www.forststeig.sachsen.de/en, www.ceskesvycarsko.cz/en

Zschirnstein-Biwak

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.