Fietsen in de Eifel is een peulenschilletje

Iedereen die weleens in de Eifel is geweest, weet dat het een heuvelachtige streek is. De prachtige natuur nodigt uit om te wandelen, maar verrassend genoeg ook om te fietsen. Aan de ene kant zijn er verschillende fietspaden op stilgelegde spoorlijnen aangelegd. Door gebruik te maken van de oude infrastructuur, zoals bruggen en viaducten, zijn er fietspaden ontstaan die voor elke recreatieve fietser goed te doen zijn.

Uitzicht op Gerolstein vanaf de Kyll-Radweg: © Eifel Tourismus - Maruba

Uitzicht op Gerolstein vanaf de Kyll-Radweg

Een andere mogelijkheid is het volgen van een fietspad langs riviertjes zoals de Kyll, Sauer, Ahr en Erft. In combinatie met het uitgebreide aanbod van fietsbussen en treinverbindingen is zo een aantrekkelijk aanbod aan fietsmogelijkheden voor de recreatieve fietser gecreëerd. Natuurlijk zie je ook in de Eifel steeds meer e-bikes. Met een beetje trapondersteuning vormen de heuvels geen probleem meer. Trouwens: bezitters van E-bikes kunnen zich op 28 juli 2018 helemaal uitleven tijdens het nieuwe evenement eBike am Ring, op het racecircuit Nürburgring.

De Vennbahn loopt ook langs het vakwerkstadje Monschau: © vennbahn.eu

De Vennbahn loopt ook langs het vakwerkstadje Monschau

Fietsen over stilgelegde spoorlijnen, langs rivieren

Waar vroeger goederenwagons reden, zijn nu prachtige fietspaden aangelegd. De Vennbahn in het Duits-Belgische grensgebied is waarschijnlijk het bekendst. Ooit werden over deze lijn de kolen vanuit de regio Aken naar de fabrieken in Luxemburg en Lotharingen vervoerd, nu ligt er een prachtig breed fietspad, door het prachtige landschap. Een groot deel van de route loopt door het schitterende Duits-Belgische Natuurpark Hoge Venen-Eifel. Dit is letterlijk een grensoverschrijdende route: tijdens de fietstocht passeer je meer dan 10 keer een grens tussen Duitsland, België en Luxemburg. Met de trein kun je weer terugreizen vanuit Troisvierges naar Aken.

 

Lees ook dit artikel: Uitgaan in de Eifel

 

Een aantrekkelijk alternatief is de Maare-Mosel Radweg. Vanuit Daun in het hart van de Vulkaaneifel met zijn Maaren, de prachtige vulkanische ronde meren, loopt de fietsroute naar het wijnstadje Bernkastel-Kues aan de Moezel. Onderweg nauwelijks hellingen, niet in de laatste plaats vanwege de oude viaducten, bruggen en tunnels waar je gewoon over- en doorheen mag fietsen. Deze 59 km lange tocht kan in beide richtingen worden afgelegd; de Radlerbus MaareMosel brengt fietsers én hun fietsen elke dag meerdere malen weer terug naar het uitgangspunt.

 

 

Het riviertje de Sauer verbindt de wijnbergen rond Trier met schilderachtige plaatsjes in het Luxemburger Land. Tot de bijzonderheden horen het 200 m lange stukje fietspad op palen tussen Metzdorf en Wintersdorf, speciaal aangelegd om de wetlands te beschermen. De ca. 60 km lange Sauerradweg volgt zowel een voormalige spoorlijn als de rivier. Fietsbus 441 tussen Bollendorf en Trier stopt in verschillende plaatsen onderweg en maakt zo een flexibele planning van je fietstocht mogelijk.

De Vennbahn bij Wolfsbusch - Montenau: © vennbahn.eu

De Vennbahn bij Wolfsbusch – Montenau

De Ahr-Radweg loopt van de bron van de rivier in Blankenheim in de Eifel naar de Rijn. Ook hier ligt de fietsroute grotendeels op de oude spoorlijn en je fietst over maar liefst 9 viaducten. Naast de wijnbergen langs de Ahr en gezellige wijndorpjes kom je op weg naar Bad Neuenahr-Ahrweiler ook door prachtige natuurgebieden, zoals het Lampertstal met de jeneverbesstruiken. Een aantal spoorlijnen in de regio maakt een aansluiting naar Trier, Keulen en Bonn mogelijk.

E-Bike-Festival op de Nürburgring

Je met je e-bike helemaal laten gaan waar anders de raceauto´s razen: dat kan tijdens het E-bike festival op de Nürburgring. In het kader van het fietsevenement Rad am Ring (27 t/m 29 juli) mogen op 28 juli fietsers op hun e-bike meedoen aan trainingen en een workshop, en dus vooral fietsen op het racecircuit.

Meer informatie: www.eifel.info

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.