De zomer in Duitsland is mooi voordelig en vooral heel erg mooi!

Je hebt net een huis gekocht. Een auto. De kinderen zijn nog klein. Of erger nog: je dochter gaat studeren. Je besteedt je zuur verdiende geld sowieso – niet voor niks een Duits woord! – liever niet aan overdreven dure vakantie-uitjes. Toch wil je op stap, het avontuur tegemoet! Dan is de Duitse grensregio een goede keuze.

Maisdoolhof

Maisdoolhof

Vol vriendelijke aanbiedingen – overal vind je veel plezier voor weinig (of helemaal géén) geld. Slapen? Leuke, betaalbare prachtcampings genoeg, vaak met verrassend veel ruimte.

Kamperen: gemoedelijk, vrij & blij

De meeste kampeerterreinen en camperplaatsen in Duitsland zijn nog echt lekker landelijk. Kamperen bij de boer of in een beschermd natuurgebied? Kan. Keus genoeg: heuvels, bergen, heidevelden, oerbossen, eindeloze vergezichten, rivierdalen, gezellige terrasjes, gastvrije koks, eenzame boerderijen, kastelen, niet zelden allemaal in één streek te vinden. Net buiten de camping begin je meteen aan een idyllisch wandelpad. Je zult versteld staan van het aanbod aan fietsroutes; zeker in de vlakkere delen is er een perfecte infrastructuur voor fietsers. Kijk op www.duitsland-campings.nl

 

 

Het Emsland – leuk voor het hele gezin

Ideaal voor een niks-aan-de-hand-dagje. Beetje picknicken, beetje zonnen, een frisse duik in een verscholen zwemmeertje. Het wemelt ervan in het waterrijke noorden van Duitsland, aan de Ems. Vooruit, eentje dan: de Erikasee in Esterwegen, helemaal niet zo ver van Groningen en Drenthe. Lome ligweide, cafeetje, BBQ-plek, grappige speeltuin, stoere skatebaan. Genieten, gratis en voor niks!

Spannend: het maisdoolhof op de recreatieboerderij van de familie Meutstege in Haren (Ems) of de ‘Maisirrgarten’ in Emsbüren. Allebei met een gezellig boerderijcafé, om de opluchting te vieren met Kaffee und Kuchen. Goed voor een gezonde blos op je wangen en buikpijn van het lachen. Pure fun in het groen. Maar dan ook écht In. Het. Groen. Kan nog tot half oktober, dan gaat de mais van het land en vind je de uitgang wel heel erg simpel!

Zo dichtbij en toch zo aangenaam anders: Grafschaft Bentheim

Actieve vakantie voor een vriendenprijsje? Blijf slapen in Nordhorn, in Hostel Move-Inn. Je krijgt als gast de supervoordelige Sportpark-Card. In de zomer te gebruiken op maar liefst vier adresjes, allemaal op loopafstand: zwembad Delfinoh (binnen en buiten), Kinderspielparadies Crocky, bootjevaren op de Vechtesee, Tierpark Nordhorn.

Hou de agenda goed in de gaten, voor gratis rondleidingen door unieke natuurgebieden. Het Bentheimer Wald bijvoorbeeld, alleen al zo bijzonder omdat het een ‘Hutewald’ is. Dat wil zeggen: geen braaf natuurreservaat, ook een beetje cultuurlandschap, in bedrijf als boerderij. Hoe? Harige Gallowayrunderen houden het bos netjes op peil, boeren houden er zeldzame Bentheimer Landschapen. Dat moeten we zien!

Je moet het weten te vinden, verstopt in een schitterende omgeving aan het kanaal Coevorden-Piccardie. Maar dan heb je ook wat. Nostalgie van het type Boer Zoekt Vrouw. Op de Arends-Hof in Laar zie je oude, bedreigde rassen boerderijdieren. Handje helpen in het ‘Melkhus’ mag best.

Eerbiedwaardig, ruig en sfeervol: Osnabrücker Land

Geweldig om nog even mee te pikken – het groots opgezette tuinevenement LandesGartenschau (of LaGa), in een koninklijk decor: het oude kasteel van Bad Iburg. Bezoekers van de LaGa mogen gratis op een compleet nieuwe manier een bos beleven, op het 400 meter lange boomkroonpad, wandelboulevard van lariksplanken, dwars door de hoge toppen van bomen. Midden tussen de eekhoorns, vleermuizen en spechten, dus verrekijker niet nodig!

Boomkroonpad

Boomkroonpad


Nu we toch tussen de heilzame kuuroorden (beginnend met ‘Bad’) zitten: in het weekend van 3-5 augustus viert Bad Laer feest. En hoe! Muziek, lekker eten, een ludieke bootrace op het meer van het Kurpark. Ga vooral ook ‘s avonds, voor de feeërieke lichteffecten en open vuurtjes. Niet voor niets het ‘Fest der 1000 Fackeln’. Vrijdagavond bonte ‘Laerscher Abend’ – gratis entree!

 

 

Heel wat anders: de Historische Markt van Bad Essen. In het weekend van 24-26 augustus. Vol handigheid uit de goeie ouwe tijd. Smeden, mandenvlechters, touwslagers, dat werk. Proef de warme Pickert – Westfalens antwoord op de Italiaanse pizza, hier met aardappelen, pruimen en marmelade. Wegspoelen met een glaasje van de sapbar, met spannende namen als Welfenbowle en Zigeunerbloed. Live muziek op drie podia.

Op safari in het mooie Münsterland

De laatste kudde wilde paarden van Europa! Zo’n 300 struinen er door de ‘steppen’ van Merfelder Bruch, net buiten Dülmen. Een ruig gebied met grasland, stukje moeras, struikgewas, ongerept oerbos én . . . uitnodigende picknicktafels. Bekijk ze op je gemak. Voor de toegangsprijs hoef je het zeker niet te laten: volwassenen 3 euro, kinderen 1,50.

Zo’n beetje 150 meter van de grens bij Enschede begint de Dreiländersee van Gronau. Een fantastisch recreatiemeer met schoon zwemwater en allerlei zomerse voorzieningen: gerieflijk camperplekken in het Mobilheimpark, kampeerterrein, zandstrand met beachvolleybal, voetbalveldje, paardrijden, wandelen, fietsen, surfen, zeilen. Ontdek hier de zeven nieuwe fietsroutes kris-kras door het grensgebied, met afwisselend heidevelden, veenmoeras (zoals het enorme Gildehauser Venn), stille binnenweggetjes, schattige dorpen en gehuchten. Doen!

Meer tips voor uitstapjes in de Duitse grensstreek: www.geheimoverdegrens.nl/dagje-uit

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.