Bijzondere foto’s en bruikleen in tentoonstelling Aan Zee

Vanaf 14 juli zijn in de tentoonstelling Aan Zee ruim zestig zomerse werken te zien die Jan Toorop, Piet Mondriaan, Jacoba van Heemskerck en Ferdinand Hart Nibbrig op het Zeeuwse eiland Walcheren maakten. Een van de getoonde werken van Mondriaan maakt weliswaar deel uit van de collectie van het Gemeentemuseum, maar is permanent in bruikleen bij het Guggenheim Museum in New York.

Een bijzondere toevoeging aan de tentoonstelling is verzorgd door de Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren. Het museum vroeg hem in de voetsporen te treden van de kunstenaars en af te reizen naar Walcheren. Het resultaat is de prachtige fotoserie Terre / Mer, te zien tijdens de duur van de tentoonstelling Aan Zee. Op zaterdag 14 juli mag iedereen onze tentoonstellingen komen bekijken tijdens een gratis open dag vol activiteiten.

 

 

Guggenheim Museum internationale partner

Sinds begin jaren zeventig van de vorige eeuw is Zomer, Duin in Zeeland uit de collectie van het Gemeentemuseum samen met Stilleven met Gemberpot I en II (1911-12) van Piet Mondriaan permanent in bruikleen bij het Guggenheim Museum in New York. Het Amerikaanse museum kan hierdoor de ontwikkeling van Mondriaan beter over het voetlicht brengen. Als tegenprestatie heeft het Gemeentemuseum twee topwerken van Wassily Kandinsky permanent te leen. Deze belangrijke aanvullingen op de collectie Duits expressionisme zijn permanent te zien in de vaste opstelling Ontdek het Moderne. Een mooi voorbeeld van hoe musea internationaal de handen ineen kunnen slaan. Zomer, Duin in Zeeland is slechts een keer eerder teruggekeerd naar Den Haag; in 1994. Nu, 24 jaar later, is het schilderij weer te zien in de tentoonstelling Aan Zee.

 

 

“De dag dat ik de zee niet meer interessant vind, dan ben ik een dood mens”, aldus fotograaf Stephan Vanfleteren (1969). Vanwege die fascinatie vroeg het Gemeentemuseum hem om naar de Zeeuwse kust te reizen en net zoals Toorop, Mondriaan, Van Heemskerck en Hart Nibbrig ruim honderd jaar geleden deden de duinen, het strand, de zee, de bomen en kerktorens vast te leggen. In zijn fotoserie Terre / Mer overheerst, in tegenstelling tot de expressieve doeken van de kunstenaars, de verstilling. Hieraan ten grondslag ligt echter een actieve houding. Niet alleen in cameragebruik, maar ook door bijzondere plekken op te zoeken. Voor de foto’s van de zee ging hij bijvoorbeeld zelf het water in. Door die beweging erin te brengen krijgen de foto’s iets schilderachtigs en om die reden heeft Vanfleteren in deze serie ook kleur toegelaten. De foto’s zijn te zien tijdens de duur van de tentoonstelling en een selectie is opgenomen in het magazine Aan Zee dat bij de tentoonstelling verschijnt. In het magazine is tevens een uitgebreid interview opgenomen over Vanfleterens manier van werken in het algemeen en voor deze serie in het bijzonder.

Gratis open dag: 14 juli

In het kader van Feest aan Zee en om te vieren dat de zomerse tentoonstellingen Aan Zee en De Haagse School op Scheveningen zijn geopend, organiseert het Gemeentemuseum op zaterdag 14 juli een gratis open dag van 10.00 tot 17.00 uur. De tentoonstellingen kunnen gratis worden bezocht en er zijn volop activiteiten, waaronder lezingen, rondleidingen, kinderworkshops en muziek.

Magazine Aan Zee

Op 14 juli verschijnt het eenmalige magazine Aan Zee. De focus ligt op het leven en werk van Toorop, Mondriaan, Van Heemskerck en Hart Nibbrig. Andere onderdelen zijn onder andere de fotoserie Terre / Mer van Stephan Vanfleteren, columns van Franca Treur en Stine Jensen, een interview met en recept van topkok Sergio Herman, interviews met ondernemer Derk Sauer, muzikant Peter Slager (Bløf) en gedichten van Huub van der Lubbe en Erik Lindner. Het magazine is verkrijgbaar in de Museumwinkel (€ 7,50).

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.