Kampeertrend 2018: Nederlanders kopen camper en caravan vaker samen

Onderzoek van Marktplaats laat zien dat Nederlanders die een camper of caravan kopen dit steeds vaker samen met een ander doen. Vervolgens delen zij de nieuwe aanwinst met elkaar. Ook aanbieders spelen in op de populariteit; het aanbod campers op Marktplaats is in 2018 hoger dan ooit en laat een stijging zien van ruim 20% vergeleken met een jaar daarvoor. In de periode januari- medio juni 2018 vonden er 5.287.570 zoekopdrachten plaats naar campers en 4.334.779 naar caravans.

Een groot deel van de Nederlanders koopt samen met anderen een camper of caravan, waarbij voornamelijk de camper populair is om te delen. Vooral jonge mensen schaffen met elkaar een camper of caravan aan. Onder de 30 jaar geeft 20% aan dit product samen met familieleden te kopen, met een ander gezin (15%) of met vrienden (5%).

 

 

Kampeertrends

Onderzoeksbureau Panelwizard onderzocht in opdracht van Marktplaats het gedrag van Nederlandse kampeerders en de uitkomsten tonen nieuwe vakantietrends. Twee kampeertypes zijn in opmars: de jonge gezinnen die de caravan/camper om de kinderen hebben gebouwd (Family Minded: 14%) en reizigers die voor een langere periode op reis gaan om zoveel mogelijk van de wereld te zien (World Travellers: 12%). Beide kampeertypes zijn dit jaar nieuw in de top 5 kampeertypes in vergelijking met hetzelfde onderzoek in 2016.

 

 

Top 5 Nederlandse kampeertypes

1. Met de caravan of camper op vakantie kan in allerlei vormen en maten. Daarom legde Marktplaats verschillende kampeertypes voor aan caravan- en camperbezitters:
2. Happy Campers (57%)– kamperen vooral omdat ze het tof vinden en willen genieten van de vrijheid.
3. Roadtrippers (28%)– deze kampeerders trekken van camping naar camping.
4. Family Minded (14%)– kamperen met de kinderen en hebben de camper of caravan daar helemaal omheen gebouwd.
5. Socials (13%)– deze kampeerders vinden het heerlijk om nieuwe vrienden te maken op de camping.
World Travellers (12%) – deze kampeerders gaan zo lang mogelijk op reis om zoveel mogelijk te zien van de wereld met de camper of caravan.

Redenen

De belangrijkste reden om met de camper of caravan te gaan is de zekerheid van de slaapplaats (52%) en de luxe van een eigen huisje (50%). Niet afhankelijk zijn van anderen (49%), flexibiliteit en vrijheid (48%) en tot rust komen in het buitenleven (48%) blijken ook veel voorkomende redenen om eropuit te trekken. Hoewel kampeerders op vakantie gaan voor de rust en ontspanning, levert het soms ook de nodige stress op. Nederlanders ervaren de meeste stress als ze moeten parkeren op krappe plekken (20%) of moeten rijden in smalle straatjes (12%).

Vraag en aanbod op Marktplaats

De gemiddelde vraagprijs van campers ligt op 6.851,07 euro en van caravans op 2.118,63 euro. Onder camperzoekenden is het merk LMC het populairste, gevolgd door Mercedes en Volkswagen. Het meest gezochte caravanmerk is Adria, gevolgd door Rapido en Fendt. Nederlanders die op zoek zijn naar een camper of caravan hebben het meeste kans deze te vinden in Noord-Holland: hier is het aanbod veruit het grootst.

Top 10 meest gezochte woorden op Marktplaats

De woorden “camper” en “caravan” staan op een respectievelijke vierde en zevende plaats in de top 10 meest gezochte woorden op Marktplaats in 2018. Deze top 10 bestaat van hoog naar laag uit: tuinset, fiets, loungeset, camper, scooter, Playstation 4, caravan, hoekbank, kast en eetkamerstoelen.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.