Unleashed: Een experimentele samenwerking tussen Hans Lemmen en Roger Ballen in het Bonnefantenmuseum

Voor de tentoonstelling Unleashed stapten de Nederlander Hans Lemmen en de in Zuid-Afrika wonende Amerikaan Roger Ballen uit hun comfortzone en gingen een experimentele samenwerking aan om nieuw werk te creëren. In de tentoonstelling, die is samengesteld door de Duitse gastcurator Jan-Philipp Fruehsorge, wordt de bezoeker meegenomen in het gedurfde creatieve werkproces en de gedeelde fascinatie van beide kunstenaars voor de rauwe en wilde krachten die mens en dier leiden. Er wordt zowel gezamenlijk werk als individueel werk van Lemmen en Ballen getoond.

Unleashed

Ondanks de fysieke afstand tussen beide kunstenaars hebben Hans Lemmen en Roger Ballen in de loop der jaren een vriendschap met elkaar opgebouwd. Met veel interesse volgen zij elkaars werk. Vanuit deze interesse hebben zij besloten om nieuw terrein te gaan verkennen, buiten de gebaande paden te stappen, en een nieuw gezamenlijk project te starten: Unleashed. Dit levert een versmelting op van fotografie en tekenkunst, waarbij technische grenzen lijken te vervagen en de werken zich ontwikkelen in een dialoog waarbij de kunstenaars experimenteren met nieuwe technieken, texturen en manieren om materialen te vormen en te schikken. Er wordt een geheel nieuw oeuvre gepresenteerd van twee kunstenaars die elkaars kunst als basismateriaal gebruiken. Voor deze tentoonstelling werkt het Bonnefantenmuseum samen met Musée de la Chasse et de la Nature in Parijs, waar de tentoonstelling te zien was van 7 maart t/m 4 juni 2017. Samen hebben zij een tweetalige publicatie Unleashed uitgebracht, gepubliceerd door Kerber, met teksten van Stijn Huijts, artistiek directeur Bonnefantenmuseum, Claude d’Anthenaise, directeur van Musée de la Chasse et de la Nature en gastcurator Jan-Philipp Fruehsorge. Saskia Vredeveld maakte een begeleidende video onder de gelijknamige titel.

 

 

Over de kunstenaars

Hans Lemmen (1959, Venlo) en Roger Ballen (1950, New York) creëren beide op hun eigen manier machtige mythologische schepsels en diverse symbolische en niet-symbolische dieren, die een afspiegeling vormen van onze breekbare beschaving. Het werk van Lemmen bestaat uit intense figuratieve beelden in de vorm van tekeningen en sculpturen. Hij vindt zijn motieven in het domein van de natuurlijke historie, archeologie en paleontologie, maar ook in de diepe, verborgen delen van de mens die nog verkeren in een mythologisch oerstadium van de beschaving, waar instinct, humor en het groteske de elementen zijn die ons bestaan vormgeven. Roger Ballen is beroemd om zijn zwart-witfoto’s van het duistere theater van het onderbewuste en absurde. Zijn oeuvre heeft zich langzamerhand ontwikkeld van een vorm van geënsceneerde documentaire fotografie, van mensen aan de rand van de samenleving, naar een nieuwe vorm van beeldproductie. Ballen is absoluut radicaal en vrij van zelfopgelegde beperkingen en openbaar fatsoen. Hij maakt werken die de toeschouwers hard raken omdat hij ze ongemakkelijke en irriterende scènes voorschotelt waarin abstracte elementen, zoals lijnen en tekens, worden gecombineerd met de lichamelijkheid van zijn hoofdpersonen. Ballens werkwijze fotografisch noemen, zou slechts de halve waarheid zijn, omdat hij de grenzen van het medium tot uiterste oprekt.

 

 

Unleashed is een uitstekend voorbeeld van de samenwerking tussen het Bonnefantenmuseum en kunstenaars. Een traditie waarbij niet alleen het werk van een kunstenaar wordt getoond, maar waarbij tevens een completer plaatje wordt schetst van de kunstenaarspraktijk. Deze aanpak is onderdeel van een bewuste oriëntatie op de ‘verborgen canon’; een koers waarbij het Bonnefantenmuseum zich in het nationale museumlandschap onderscheidt door de eigen(wijze) accenten en prioriteiten in de programmering.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.