Tentoonstelling over het doorbreken van vooroordelen over DDR-kunst in Schwerin

Het Staatliche Museum Schwerin toont van 6 juli t/m 7 oktober 2018 een selectie uit zijn collectie DDR-kunst. Een breed spectrum van artistieke visies komt in de tentoonstelling met de titel ‘Achter de horizon. DDR-kunst uit de collectie van het Staatliche Museum Schwerin’ aan bod.

Wolfgang Mattheuer, Schwebendes Liebespaar, 1970 © VG Bild-Kunst, Bonn 2018 | foto: E. Walford

Wolfgang Mattheuer, Schwebendes Liebespaar, 1970
© VG Bild-Kunst, Bonn 2018 | foto: E. Walford

Perspectieven

De tentoonstelling opent perspectieven die tegenover de voorgeschreven staatskunst staan en is gewijd aan de rustige maar kritische stemmen. In hun afwijzing van de ideologische richtlijnen bieden ook traditionele genres als portret, landschap en stilleven een onverwacht perspectief op de DDR-werkelijkheid.

Doorbreken van de vooroordelen jegens DDR-kunst

Dromen, verlangens en projecties zijn terug te vinden in de twee- en driedimensionale werken, waarin de horizon geen starre grens is, maar een vrije ruimte van verbeelding en associaties. In het spanningsveld tussen persoonlijke levenssfeer en wereldbeeld ontwikkelde zich een karakteristieke beeldtaal die zich zowel onttrekt aan de stereotypen van het socialistisch realisme als aan de nog altijd bestaande vooroordelen jegens DDR-kunst.

 

 

Deze beeldtaal kwam ook tot uitdrukking in experimentele films en performances (Aktionen). De bestanden van het Schweriner Mail-Art-Archiv laten zien hoe een grensoverschrijdende verbinding met de wereld tot stand gebracht werd. In de tentoonstelling zijn zo’n 120 schilderijen, tekeningen, prenten, sculpturen/plastieken, video’s en performancedocumentaties te zien.

Otto Niemeyer-Holstein, Ostsee mit Eisschollen, 1969 © VG Bild-Kunst, Bonn 2018 | foto: E. Walford

Otto Niemeyer-Holstein, Ostsee mit Eisschollen, 1969
© VG Bild-Kunst, Bonn 2018 | foto: E. Walford

Tentoonstelling ‘Achter de horizon. DDR-kunst uit de collectie van het Staatliche Museum Schwerin’ Staatliches Museum Schwerin in Schwerin van 6 juli t/m 7 oktober 2018. www.museum-schwerin.de

Kijk voor meer tentoonstellingen in Duitsland op www.tentoonstellingen-duitsland.nl.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.