Lekker kort, maar net zo mooi! Gemakkelijke wandel- en fietstochten in de Eifel

De infrastructuur voor wandelaars en fietsers in de Eifel is uitstekend. Om ook iedereen die wat mindere lange etappes wil wandelen of fietsen tegemoet te komen, is er hard gewerkt aan kortere alternatieven. Van de korte wandelreizen op de Eifelsteig tot de Traumpfädchen en de gemakkelijke fietstochten over stilgelegde spoorlijnen en door rivierdalen. De kennismaking met de indrukwekkende natuur is net zo intensief, maar is wat minder inspannend en dus geschikt voor iedereen. Het ‘Eifelgoud’ maakt een wandeling op de Eifelsteig in de maanden mei en juni tot een bijzondere belevenis.

Korte kennismaking met de Eifelsteig

De Eifelsteig behoort tot de populairste wandelroutes van Duitsland. Omdat niet iedereen de tijd heeft om 300 km te wandelen en misschien ook liever wat kortere etappes wil lopen, heeft Eifel Tourismus aangepaste arrangementen ontwikkeld. Bijvoorbeeld de wandeling in 4 etappes van Vogelsang naar Blankenheim. Vogelsang is vooral bekend vanwege de voormalige ‘Ordensburg Vogelsang’, een gigantisch opleidingsinstituut van de nazi’s. Inmiddels is het zowel een herinneringsplek waar de geschiedenis wordt doorverteld als het wandelcentrum voor het National Park Eifel. Onderweg naar het pittoreske Blankenheim, waar je nog Romeinse resten vindt, loop je over smalle paadjes door schitterende landschappen met uitgestrekte bossen en rotspartijen. Hier en daar zie je verlaten ertsgroeves. Al vanuit de verte kun je het klooster in Steinfeld herkennen. In mei en juni straalt je in het natuurgebied ‘Ginsterheiden’ het Eifelgoud al tegemoet als de bremstruiken in bloei staan. Een andere tocht gaat dwars door de Vulkaneifel van het ‘thrillerstadje’ Hillesheim naar Schalkenmehren, dat direct aan een ‘maar’ ligt, een meer dat is ontstaan uit de vulkanische activiteit. Je wandelt langs klaterende beekjes en de grotten in Roth en de indrukwekkende rotsformaties van de Gerolsteiner Dolomiten. Vanaf de 618 m hoge Dietzenley heb je een schitterend uitzicht. In Neroth kun je het enige muizenvallenmuseum van Duitsland bezoeken. Voor alle wandeltochten zijn 6-daagse wandelarrangementen beschikbaar. Prijs vanaf € 329 p.p.

Voor liefhebbers van kamperen heeft de Eifel iets heel bijzonders in petto: de trekkersplaatsen midden in de natuur. Naast de vier bestaande trekkingplekken komen er dit jaar nog een paar bij. Elke plek is uitgerust met een vlonder waar je je tent kunt opzetten en een composttoilet. Je kunt alleen te voet bij de trekkersplaats komen. Als je reserveert krijg je de GPS-coördinaten en mag je genieten van de schitterende natuur en de eenzaamheid van de Eifel: van midden in een beukenbos tot in een soort steppenlandschap. De grandioze sterrenhemel krijg je er gratis bij.

 

 

Nog meer droompaadjes

Voor iedereen die graag korte wandelingen maakt zijn in september 2017 in het zuidoosten van de Eifel, in de driehoek tussen Eifel, Rijn en Moezel, de eerste zes ‘Traumpfädchen’ geopend. De naam van deze korte rondwandelingen met een lengte van tussen de 3 en 7 km is afgeleid van het grote zusje ‘Traumpfade’, de 26 premiumwandelpaden in de streek. Naast kortere afstanden zit het verschil ook in de minder steile hellingen en een grotere dichtheid van belevenismomenten. Naar verwachting komen er in de loop van 2018 nog 5 Traumpfädchen bij.

Nieuw wandelgids voor het Naturwanderpark delux

Het NaturWanderPark delux is inderdaad een super deluxe wandelgebied, maar delux staat ook voor Duitsland en Luxemburg. In het grensgebied van beide landen zijn 22 wandeltochten door vier mooie natuurparken uitgezet. De meeste wandeltochten zijn tussen de 12 en 20 km lang en dus uitstekend geschikt als dagtocht. De natuur is bijzonder gevarieerd. Op de bijna 20 km lange rondwandeling ‘Eifelgold Route’ bij Irrhausen is in mei en juni ook de prachtige gele brem te bewonderen. Van uitgestrekte glooiende weilanden tot indrukwekkende rotsformaties met geheimzinnige ravijnen zoals de Teufelsschlucht in het Naturpark Südeifel die met zijn steile rotswanden jong en oud tot de verbeelding spreekt. In de nieuwe Duitstalige wandelgids ‘Grenzenlos wandern’ worden de routes en de bezienswaardigheden onderweg uitgebreid voorgesteld. De gids is er precies op tijd voor het 5-jarig jubileum van het Naturwanderpark delux in 2018.

Fietsen over stilgelegde spoorlijnen: de nieuwe Venn-Eifel-Moezel-Tour

Wat doe je met al die kilometers spoorlijn die niet meer worden gebruikt? Je maakt gebruik van de infrastructuur, zoals bruggen en viaducten, en creëert zo een fietspad dat vanwege de geringe stijgingspercentages perfect is voor een ontspannen fietstocht. Naast de alom bekende Vennbahn zijn er inmiddels ook andere tochten ontwikkeld. Onder het motto van vuur, aarde, water en lucht – de 4 elementen waar het middelgebergte de Eifel uit ontstaan is – kom je op de nieuwe tocht Venn-Eifel-Moezel door een landschap waar de ontstaansgeschiedenis vaak is af te lezen. Naast de hoogvlakte het Hohe Venn kom je ook door de Vulkaneifel, waar de laatste vulkaanuitbarsting nog maar 10.000 jaar geleden heeft plaatsgevonden. Een groot deel van de route loopt door de pittoreske dalen van riviertjes, zoals Sauer, Prüm en Kyll. Voor deze fietstocht is een 6-daags arrangement beschikbaar vanaf € 289 p.p.

Alles over wandelen vind je in de brochure ‘Wandelland Eifel 2018’. Fietsers kunnen het ‘Fietsmagazine Eifel 2018’ bestellen. Beide brochures zijn in het Nederlands. Meer informatie en het bestellen van brochures: www.eifel.info.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.