Een vooruitblik naar Orlando Festival 2018

Orlando 2018 – van 9-19 augustus – presenteert een zo evenredig mogelijk aandeel muziek uit de barok (o.a. Vivaldi’s Vier Jaargetijden, een van zijn fagotconcerten en veel Bach), de klassieke periode, de romantiek, de twintigste eeuw en de 21ste eeuw.

Nieuw dit jaar is deelname aan het Orlando Festival voor amateurs die in een kamermuziekensemble willen spelen. En bij dit al -zoals u inmiddels gewend bent- veel aandacht voor Nederlandse kamermuziek waarbij Nederlands beroemdste levende componist Louis Andriessen centraal staat.

Louis Andriessen

23 kamermuziekwerken worden uitgevoerd door 21 van de Orlando musici, 60 jaar omvattend: van vroeg werk uit de jaren 1957 tot aan zijn nieuwste orgelwerk uit 2017. Louis zal enkele dagen op Orlando aanwezig zijn, om met de Orlando musici te repeteren. Op zijn verzoek zijn ook werken van Stravinsky en Poulenc geprogrammeerd. Bovendien voeren we het Septet van zijn leraar Kees van Baaren en twee werken van zijn voormalig student Martijn Padding uit, Martijn is nu als opvolger van Louis compositieleraar aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

 

 

De Orlando musici zullen tijdens Orlando een CD opnemen met een selectie uit zijn kamermuziek, zoals dat eerder is gebeurd met de werken van Oscar van Hemel. Deze CD heeft vorige week de fabriek verlaten. Over enkele maanden zal de Mahler CD van Gruppo Montebello met opnames uit Orlando 2015 (Vierde Symphonie) en Orlando 2016( Kindertotenlieder) verschijnen.

 

 

Andere musici

Maar liefst 29 Orlando musici zullen er in Rolduc zijn, zie de website, met daarbuiten nog Joseph Quoidbach, kinesioloog, Carolien Arends- die op verzoek de masterclass ensembles introduceert in de zeer effectieve Emotional Freedom Techniques (EFT)- en sopraan Wonjung Kim die niet alleen twee werken van Andriessen zal zingen maar bovendien iedere ochtend een yoga-sessie aanbiedt, voor iedereen toegankelijk.

Het wordt een festival met ongekend veel slagwerk (o.a. voor Bartók’s fameuze Sonate voor twee pianisten en twee slagwerkers) en is men blij dat Jennifer Heins weer komt spelen, in al weer haar derde festival, en dat ze haar collega Jonathan Bonny op Orlando introduceert.

Vocale Masterclasses

Axel Everaert leidt als vanouds de vocale Masterclass, later in het festival aangevuld door tenor Marcel Reijans, die samen met Ludwig Mittelhammer en Gruppo Montebello Mahler’s Das Lied von der Erde zullen uitvoeren.Tot grote vreugde zal Sigiswald Kuijken de masterclass ensembles lesgeven in hun klassieke repertoire. Sigiswald zal ook een lezing geven over zijn interessante speurtocht naar de violoncello da spalla, en Bach’s Suite nr.1 op dit mooie nieuwe/oude instrument ten gehore brengen. (Larissa Groeneveld en Mikhail Nemtsov spelen dit jaar resp. Suite nr. 3 en nr. 2). En op verzoek van de barok-spelers onder de Orlando musici staat hij hen met advies bij in de voorbereiding van hun uitvoeringen. Enkele Masterclass ensembles hebben zich al aangemeld, zoals het terugkerende Erlendis Gitaar Kwartet en twee ensembles van het Moskouse Tsjaikovski Conservatorium (een piano trio en een viool-piano duo).

Oproep voor amateurs

Heb je altijd al in een kamermuziekensemble willen spelen, maar heb je-op dit moment- geen eigen ensemble? Of heb je wel een eigen ensemble, maar kun je ze in de zomer niet bij elkaar krijgen? Dan is dit je kans. Het Orlando Festival -een heerlijk festival voor amateurs en professionals- maakt het nu ook voor individuele amateurmusici. mogelijk om zich in te schrijven. De ervaren Orlando musici geven graag les aan jou door ons samengestelde ensemble, en dat kan in alle mogelijke samenstellingen – van duo tot nonet – , en in alle stijlen. Alle (klassieke) instrumentalisten zijn welkom. Je kunt deelnemen met of zonder overnachting op de hoofdfestivallocatie ‘Hotel- en Conferentieoord’ Rolduc in Kerkrade.

In deze prachtige voormalige abdij krijg je kamermuziekles van professionele internationale kamermusici. Hier kun je inspiratie opdoen en kamermuziek op alle niveaus intensief beleven. Naast de deelname aan lessen en repetities met je eigen ensemble kun je ook individuele instrumentale lessen boeken, luisteren naar masterclasses en genieten van de vele concerten op mooie locaties in Limburg. Spelen in een ensemble, genieten van concerten en lessen, prachtige kamermuziek beluisteren, interessante gesprekken voeren met gelijkgestemde mensen: dat is het Orlando Festival. Inschrijven voor deelname kan tot 1 juni.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.