Bijzondere tuinen en parken in Duitsland ontdekken in je eigen tempo op de fiets

Wat een vooruitzicht: fietstochten maken langs tuinen en parken deze lente en deze zomer. Waar je dan zijn moet, daar maakt de Duitse fietsersbond ADFC geen geheim van: het Geheim over de Grens, helemaal niet zo ver van je gebruikelijke, intussen wel bekende rondjes in eigen land. In hun jaarlijkse Radreiseanalyse staat het prachtige Münsterland met al zijn kastelen onbedreigd op een tweede plek.

Het groene, waterrijke Emsland komt met stip de landelijke Top-10 binnenfietsen. Maar ook de rest van de Duitse grensstreek mag er zijn. Wat je verwachten mag: rivieren, kastelen, burchten, buitenhuizen, liefdevol aangelegde tuinen. Met als bloemrijk hoogtepunt dit jaar het tuinevenement de Landesgartenschau, in het oude kuuroord Bad Iburg.

 

 

Vijf heerlijke routes op een rijtje.

Vier sterren voor de Teuto-Ems Tour

Met als thema: oude handelswegen en smokkelpaadjes uit vervlogen tijden. Niet helemaal toevallig zijn dat vaak ook de leukste, verstopte binnenweggetjes, langs akkers, aspergebedden, fruitkwekers, vakwerkboerderijen, romantische dorpjes, en dat 148 mooie kilometers lang. Op te delen in drie gemakkelijke rondjes. Zeker even stoppen in kuuroord Bad Iburg, dit jaar de plek voor de Landesgartenschau, ook wel LaGa. Kleurrijke bloembedden en verfrissende landschapsarchitectuur in een eeuwenoud decor. Sommige bouwsels, zoals het boomkroonpad, en kunstwerken blijven ook lang na de LaGa de omgeving verfraaien. Beleef het mee, tussen 18 april en 14 oktober!

 

 

Tuinen om van te dromen op de GartenTraum-Tour

Zo’n 170 km met steeds wisselende vergezichten: van de heuvels van het Wiehengebirge tot het idyllische Hasetal, langs een oud kanaal met bruggetjes en door het stille moerasgebied Venner Moor. Zo kom je vanzelf langs de aantrekkelijkste tuinen en parken van het Osnabrücker Land. Ruim dertig zijn het er, van sympathieke hobbyhofjes tot prinsheerlijke kasteeltuinen, van keurig geknipt en geschoren tot ruig en natuurlijk.

Nieuwsgierig naar meer? Tijdens het GartenTraumWochenende, het weekend van 23-24 juni gaan er poorten open, die anders gesloten zijn: binnenkijken bij bijna 80 bijzondere privétuinen. Van Japanse siertuinen tot middeleeuwse kloostertuinen. Nog een aanrader: het Ippenburger Gartenfestival, bij Schloss Ippenburg, Bad Essen. Van 31 mei tot en met 3 juni. Zomerfeest met 100 kraampjes, waaronder de befaamde BBQ in de oude remise. Precies als de rozen gaan bloeien, loop je het Rosarium 2000+ binnen. Je mag ook een kijkje nemen in Duitslands grootste en meest gevarieerde moestuin. Festival gemist? De kasteeltuinen en het restaurant zijn elke zondag in juni en juli open.

Koningin onder de fietsroutes: 100-Schlösser Route door Münsterland

Misschien een weekje langer vrij nemen, voor de 960 km dwars door glooiende weidevelden, langs beukenhagen, statige oprijlanen, bossen en meren. De hele regio lijkt wel één groot park. Voeg daar de liefdevol aangelegde kasteeltuinen bij en je begrijpt waarom dit zo’n geliefd fietsgebied is. Typisch Münsterland: de overweldigende hoeveelheid paleizen en kastelen, van romantische waterkastelen tot imposante ridderburchten met metersdikke muren. Het zijn er écht meer dan 100. Binnenkijken bij kastelen die je normaal niet kunt bezoeken mag ook, op meer dan 30 adressen, tijdens de Schlösser- und Burgentag, 16 en 17 juni. Rondleidingen op verstopte plaatsen, concerten, lezingen en nog veel meer staan garant voor een perfect dagje uit.

Drie keer hoera voor het Emsland

Ideaal toch? De Emsland-Route: veel hoogtepunten, weinig hoogteverschillen. Je fietst namelijk over rustige wegen en paden, vaak lekker vlak omdat ze rivieren of kanalen volgen. Dit jaar komen er 90 fijne kilometers bij, bovenop de ‘klassieke’ 300 km door het landelijke, weidse Emsland. Hier vind je het grootste glastuinbouwbedrijf van Europa, tevens een groots avonturenpark: Erlebnispark Emsflower. In het splinternieuwe bezoekerscentrum, kom je alles te weten komt over plantenteelt en export op mega-schaal. Voor de kleintjes is er een grote speeltuin en voor de hele familie een bijzondere tropische tuin, vol cactussen, papegaaien en honderd jaar oude olijfbomen. Gewoon net over de grens bij Twente.

Het andere uiterste: de bijzondere Kloostertuin van het al even beroemde pronkslot Clemenswerth, gebouwd begin 18e eeuw. Een ‘Hollandse’ tuin met kruiden, groenten, fruitbomen, plus als natuurmonumenten onderhouden taxushagen. Dit moet je zien!

Weekendje weg? Doe dagtocht 2 van Grafschafter Fietsentour

Begin- en eindpunt van de 28 km lange dagtocht 2 is Burg Bentheim, het indrukwekkende, sprookjesachtige kasteelcomplex hoog op de rotsen boven het stadje Bad Bentheim. Onderweg de helling van de Isterberg – even naar Nederland kijken op de panoramatoren! – het groene dal van de Vechte, de historische markt van prentenboekdorp Schüttorf, stukje langs de stadsmuren van Bentheim, brutaal door het voorname Kurpark en je bent er weer.

Voor natuurliefhebbers heeft het Bentheimer Wald een bijzondere status, die van ‘Hutewald’. In feite een cultuurlandschap en geen natuurgebied. Want al eeuwen mogen het vee en de boerderijdieren er grazen, tussen de bomen. Nu zijn dat stoere Galloway runderen, Bentheimer Landschapen en geiten van een Nederlands ras, maar het is ook het territorium van bedreigde dieren als vleermuizen en kevers. Boswachters, speciaal hiervoor opgeleid door het Nordhorner Tierpark, geven iedere eerste en derde zondag van de maand, van april tot oktober uitleg. Helemaal gratis.

Nog meer inspirerende fietsroutes: www.geheimoverdegrens.nl

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.