Sevn Alias sluit Nationale Museumweek 2018 groots af met speciale museale voorstelling in Het Scheepvaartmuseum

Honderdduizenden Nederlanders zijn gedurende de afgelopen Nationale Museumweek geconfronteerd en verrast met museale pronktukken. De helft van alle Nederlanders bezoekt zelden of nooit een museum. Hoe bereik je en verbind je juist dit publiek met museale collecties die van ons allemaal zijn?

Dat was de centrale vraag van deze Museumweek. Dat doe je bijvoorbeeld door optredens van bekende hiphopartiesten in musea, grote gouden replica’s van museale pronkstukken in openbare ruimten te zetten, door pop-up-musea op scholen door scholieren zelf te laten samenstellen en vooral door de medewerking van duizenden museummedewerkers en vrijwilligers

Tijdens de vierde Nationale Museumweek, die plaats vond van 9 t/m 15 april, stond heel Nederland in het teken van een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is. Ruim 400 musea hebben daarom de afgelopen week – binnen en buiten hun muren – vele honderden activiteiten georganiseerd om nieuwe groepen aan te spreken met hun meest aansprekende pronkstukken; met #OnsEchteGoud. En dat lijkt meer dan geslaagd.

 

 

Golden Hours voor millennials

“Toch wel supercool, wat vet, wat nice! Is dit allemaal echt?”. Honderden fans van rapper Sevn Alias, kijken hun ogen uit als ze door Het Scheepvaartmuseum en Museum TwentseWelle dwalen, op zoek naar het optreden van hun muzikale held. Velen van hen bezochten nooit eerder een museum en verbazen zich over de indrukwekkende metershoge landkaart, de futuristische VR-tour en bijzondere schepen. Sevn Alias is zelf verrast door de zaken die hij heeft gezien en geleerd. “Ik vond een museum altijd wat beangstigend, maar dat blijkt nergens voor nodig te zijn geweest.”

 

 

Pop-up-musea voor scholieren

“Het meest bijzondere van dit pop-up museum vind ik dat het in onze school staat!” Een meisje in rolstoel is supertrots op haar museum, waar ze samen met docenten, medescholieren en medewerkers uit Naturalis maanden aan heeft gewerkt. Deze week werden drie pop-up musea geopend. De eerste in VSO-VMBO De Thermiek in Leiden in samenwerking met Naturalis. In Burgum eenzelfde samenwerking tussen CSG Liudger en Observeum Museum & Sterrenwacht. En in Venlo een fototentoonstelling in College Den Hulster uit het Limburgs Museum. De reactie van de scholieren is voortdurend enthousiast: “We mogen een keer iets leren, wat niet uit een standaard leerboek komt!”.

Gouden pronkstukken voor een breed publiek

Drie gouden pronkstukken werden er gedurende deze Museumweek onthuld. Die startte in Zaltbommel met de “Gouden Ontsnapping van Hugo de Groot”. Illusionist Victor Mids onthulde het eerste Gouden Pronkstuk: “De ontsnapping van Hugo de Groot is een inspiratiebron voor iedere illusionist!”. Harlingen liep massaal uit voor een 3D-waterprojectie van het VOC-schip de “Halve Maen’. Meer dan 2.500 Harlingers zagen de afgelopen dagen hun ‘Halve Maen’ in de binnenhaven van Harlingen opnieuw uitvaren. In Helmond kon het publiek de hele week genieten van de Gouden Ploeger, een passende ode aan deze oer-Brabander. Pal voor Kasteel Helmond werd het voorbijgaand publiek verrast en geconfronteerd met het 14-meter hoge Gouden Pronkstuk, op loopafstand van het origineel in het Kasteel.

MuseumkaartMatch-Avonden voor bestaande kaarthouders

Ruim 3.000 Museumkaarthouders hebben elkaar gevonden op basis van hun overeenkomstige museale interesses en gingen tijdens deze week samen musea bezoeken. Speciaal voor deze Nationale Museumweek openen 43 musea door het hele land hun deuren en organiseerde ze passende activiteiten.

Tijdens de Nationale Museumweek gebeurt er nog veel meer, een overzicht:

 • maandag 9 april: Onthulling Gouden zandsculptuur Slot Loevestein (Zaltbommel)
 • dinsdag 10 april: Opening Gouden pop-up museum in Mytylschool De Thermiek i.s.m. Naturalis (Leiden)
 • woensdag 11 april: Opening Gouden pop-up museum in Scholengemeenschap Liudger i.s.m. Observeum (Burgum)
 • woensdag 11 april: Onthulling Gouden replica van de Ploeger (Helmond)
 • donderdag 12 april: Opening Gouden pop-up museum in College Den Hulster i.s.m. Limburgs Museum (Venlo)
 • vrijdag 13 april: Onthulling Gouden waterprojectie van de Halve Maen (Harlingen)
 • vrijdag 13 april: MuseumkaartMatch-Avond in 44 musea met een gouden tintje in Stadsmuseum Harderwijk
 • zaterdag 14 april: Speciale activiteiten in diverse musea door heel Nederland
 • zaterdag 14 april: “Golden Hour”: Speciaal voor millennials in Museum TwentseWelle (Enschede)
 • zondag 15 april: Speciale activiteiten in diverse musea door heel Nederland
 • zondag 15 april: “Golden Hour”: Speciaal voor millennials in Scheepvaartmuseum (Amsterdam)

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.