Liefde voor vogels in Kranenburgh

In het rijke groen rondom Museum Kranenburgh kun je vele soorten vogels spotten, zoals de Vlaamse gaai, de grote bonte specht en de uil. Het is er een paradijsje voor de gevederde wezens waar bijna iedereen van houdt. Wat bepaalt eigenlijk onze band met vogels?

We leven in een tijd waarin we alles met een klinisch oog beschouwen en vergeten dat vogels eeuwenlang tot de verbeelding spraken van kunstenaars, dichters, priesters en profeten. Vogels waren goddelijke boodschappers, vertegenwoordigers uit een andere wereld, symbolen van de menselijke ziel. In de tentoonstelling B is for Bird wil tentoonstellingsmaker Hanne Hagenaars ons met werk van kunstenaars als Paul Kooiker, Daan van Golden, Emo Verkerk, David Jablonowski en Daniëlle van Ark de vogel teruggeven als symbool. Te zien van 3 juni t/m 16 september 2018.

Bemiddelaar

Lange tijd zagen we de vogel als bemiddelaar tussen het hogere – God, de goden – en de mens. Vogelwichelaars deden belangrijke voorspellingen aan de hand van de vliegwijze van vogels. We dichtten uilen, valken, duiven en zwanen allerlei krachten en wijsheden toe en zagen ze als symbool van de menselijke ziel. Tegenwoordig denken we het prima af te kunnen zonder wichelaars en we geloven allang niet meer dat het krassen van een kraai ongeluk voorspelt. ‘We zijn bevrijd van bijgeloof’, schrijft cultuurfilosoof Ton Lemaire in zijn boek Op vleugels van de ziel (2007), ‘maar tegelijkertijd zijn we in een onverschillig universum komen te wonen, een wereld die in zichzelf niets betekent.’

 

 

In B is for Bird brengen hedendaagse kunstenaars de vogel terug als een warm symbool, in fantastische mythen en in kunst waarin de vogel opnieuw drager is van de menselijk ziel. Via hun schilderijen, tekeningen, collages en foto’s komen we het nodige over onszelf te weten, want ieder werk gaat evenzeer over vogels als over mensen. En de magie werkt gelukkig nog steeds: de kunstenaar wichelt naar hartenlust, vrij van een wetenschappelijk keurslijf. Hij maakt magische gebaren en we laten ons meenemen op zijn vlucht.

Gastcurator Hanne Hagenaars is kunsthistoricus, schrijver en tentoonstellingsmaker. Ze is hoofd van het Studium Generale voor de KABK te Den Haag en geeft les aan de Rietveld Academie. Ze initieerde o.a. het tijdschrift Mister Motley waarvan ze negen jaar hoofdredacteur was en publiceerde o.a. het boek Geen wolk, hoe kunst mijn leven redde.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.