Tentoonstellingen 2018 in het Fotomuseum in Den Haag

Hoe breng je een abstract begrip als ‘bureaucratie’ in beeld? De Nederlandse fotograaf Jan Banning (1954) verbeeldt dit treffend in zijn serie Bureaucratics (2003-2007). In acht verschillende landen fotografeerde hij ambtenaren achter hun bureau; hij legt ze vast in een vrijwel lege hut in Liberia, met jachttrofeeën aan de wand in Texas of tussen de stapels bijna versteende paperassen in India.

Het is één van Bannings beroemdste fotoreportages waarin zijn belangstelling voor sociaal maatschappelijke en politieke onderwerpen sterk naar voren komt. Fotomuseum Den Haag toont deze en vele andere geëngageerde series, waaronder Troostmeisjes (2010) en de nooit eerder getoonde serie The Sweating Subject (2016), in Bannings eerste grote oeuvreoverzicht. De tentoonstelling Retrospectief 1981-2018 is van 5 mei tot 2 september 2018 te zien in het Fotomuseum Den Haag.

Dirk Kome toont Tonnis Post, Fotograaf van de vooruitgang

Als kind kan fotograaf Dirk Kome (1976) zich tijdens regenachtige dagen uren vermaken met de schat aan foto’s, dia’s en filmmateriaal bij zijn opa en oma in Zuidland. Vermoedelijk is hier zijn sterke fascinatie voor historische foto’s ontstaan. Met deze beelden kan hij heen en weer reizen door de tijd. Sinds zijn afstuderen aan de Gerrit Rietveld Academie probeert hij met fotografie een grip op de tijd te krijgen. Kome werkt daarbij veel met archiefmateriaal. 28 april – 9 september 2018

 

 

Zo raakt hij gefascineerd door een drietal foto’s van Tonnis Post (1877-1930). Hij start een uitgebreide zoektocht naar meer beeldmateriaal van deze Groningse streekfotograaf. Uiteindelijk weet Kome bijna een heel oeuvre van Post bijeen te brengen. Hij combineert dit met zijn eigen fotowerken, door terug te keren naar de plekken waar Post honderd jaar eerder zijn foto’s heeft gemaakt. Het Fotomuseum Den Haag toont nu voor het eerst het resultaat van dit bijzondere project.

Alphons Hustinx, Perspectief van een reiziger

Het is 23 maart 1932 als twee welgestelde jongemannen uit Limburg in een A-Ford stappen om de reis van hun leven te maken. Fotograaf Alphons Hustinx (1900-1972) en zijn vriend Theo Regout (1901-1988) rijden vanaf de Schaandertweg in Maastricht via het Midden-Oosten naar eindbestemming Herat in Afghanistan. Tijdens deze reis die acht weken duurt, maakt Hustinx ongeveer 250 foto’s en tientallen filmopnamen. Zijn stadsgezichten, landschappen en portretten geven een uniek en persoonlijk beeld van landen als Syrië, Irak en Perzië in de vroege jaren 30. Vanaf 1938, en ook in de oorlogsjaren, reist Hustinx veel door eigen land om zijn in het buitenland opgenomen documentairefilms te vertonen en om lezingen te geven. Overal waar hij komt, maakt hij opnames in kleur. 28 april – 2 september 2018

 

 

Hij is een van de eerste fotografen die deze nieuwe techniek goed beheerst. Juist in de donkere dagen van de Tweede Wereldoorlog – en later tijdens de wederopbouw – fotografeert hij het alledaagse leven in kleur. Het resultaat is een beeld van Nederland in die jaren zoals we dit nog niet vaak eerder zagen. In de tentoonstelling, die het Fotomuseum Den Haag in samenwerking met persagentschap Hollandse Hoogte heeft samengesteld, zijn circa honderd foto’s van Alphons Hustinx uit de periode 1932-1965 te zien. Eveneens wordt de film Van Maastricht naar het verre Afghanistan doorlopend vertoond. In de tentoonstelling staat bovendien een originele A-Ford Cabriolet opgesteld; eenzelfde type als waarmee de vrienden hun reis destijds ondernamen.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.