De Koninklijke Serres van Laken gaan weer open!

Elk voorjaar zijn de Koninklijke Serres van Laken in Brussel traditiegetrouw 3 weken geopend voor het publiek. Dit jaar worden de Serres worden opengesteld van zaterdag 21 april tot en met vrijdag 11 mei, behalve op maandag 23 april en 7 mei 2018.

In de 19de eeuw gaf de vooruitgang van de bouwtechnieken en vooral de combinatie van metaal en glas als bouwmateriaal, gestalte aan een nieuw soort gebouw: de serre. In 1873 ontwierp architect Alphonse Balat, ( leermeester van Victor Horta), een serrecomplex voor Koning Leopold II, dat aansloot bij het in klassieke stijl gebouwde Kasteel van Laken, om zo de ‘eeuwige lente’ bij de hand te hebben. De serres kregen het silhouet van een glazen stad, ingeplant in een heuvelachtig parklandschap. De Engelse tuinarchitect John Wills verzorgde de inrichting.

 

Lees ook dit artikel: Overnachten in Brussel

 

De monumentale paviljoenen, de glaskoepels, de lange gaanderijen die als overdekte straten het terrein doorsnijden, betekenen meer dan een gewoon verhaal over een exotische plantentuin of over de constructieve toepassingen van ijzer en glas, en van een bouwprogramma dat “ideaal glaspaleis” heet.

De Koninklijke Serres zijn het resultaat van de talrijke gesprekken, brieven, schetsen, voorstudies en ontwerpen uitgewisseld tussen architect Alphonse Balat en Koning Leopold II. Maar ze zijn vooral de inspiratiebron van de toenmalige nieuwe Belgische architectuur. Samen met de Art Nouveau werden zij over de hele wereld bekend en behoren tot de belangrijkste 19de-eeuwse monumenten van België. Het complex omvat 36 kassen in Art Nouveau-stijl, die met elkaar verbonden zijn door metaal- en glasconstructies, wat voor die tijd een merkwaardige vernieuwing betekende.

 

 

De huidige plantencollectie van de Koninklijke Serres heeft een uitzonderlijke waarde. Allereerst behoort een aantal planten nog tot de originele beplanting die door Koning Leopold II aangebracht werd. De huidige beplanting beantwoordt daarenboven in haar geheel nog aan de geest waarin de originele beplantingen werden opgevat. Ten slotte bevatten de Koninklijke Serres nog vele uiterst zeldzame en waardevolle planten waaronder een aantal exotische variëteiten. Vooral de camelia’s zijn noemenswaardig.

De Embarcadre serre werd gebouwd in 1886-1887 en deed dienst als onthaal voor de genodigden bij ontvangsten in de Wintertuin of de Eetzaalserre. De trap leidt naar de Wintertuin. Aan de uiteinden van de Embarcadre vindt men twee beelden van Charles Van der Stappen, de Dageraad en de Avond. Medinilla’s (tropische plant uit de Filippijnen) sieren de Chinese vazen die Leopold II, als Hertog van Brabant, meebracht van een reis naar het Verre Oosten.

De Wintertuin of Congo-serre, werd ontworpen door architect Alphonse Balat en gebouwd tussen 1874 en 1876. Het is de eerste serre van de adembenemende glazen stad die in zo’n dertig jaar tijd op het domein van Laken werd opgetrokken. Dank zij de afmetingen van deze serre, 30 x 30 meter, konden hier hoge palmbomen worden geplant, waarvan de meeste nog dateren uit de tijd van Leopold II. Sedert haar afwerking wordt deze serre aangewend voor koninklijke recepties. Verder ziet men: muren volledig bedekt met varens, gangen met plafonds van bloeiende fuchsia’s, manshoge geraniums, zalen gevuld met bloeiende azalea’s, oleanders en camelia’s.

Bezoek ook het Atomium in Brussel

Bezoek ook het Atomium in Brussel

De toegangsprijs is 2.50 Euro per persoon (gratis onder de 18 jaar). Het totale bedrag hiervan wordt volledig besteed aan het Hulpfonds van de Koningin, aan restauratiewerken en aan de aanschaf van kunstwerken voor de Koninklijke Verzameling. De toegang tot de serres is via de erehekken bij de hoofdingang aan de Koninklijke Parklaan/Avenue du Parc Royal in Brussel. U kunt gratis parking aan de Vorstenhuislaan/Avenue de la Dynastie, recht tegenover het kasteel.

 

 

Behalve de eigenlijke serres, zal het publiek de mogelijkheid hebben om het atelier van Koningin Elisabeth te bezoeken. Het bezoek zal bovendien verlopen langs een pad dat de bezoeker soms buiten de serres brengt en hem zal toelaten om van nabij een deel van het park te zien. Het is opnieuw mogelijk – terwijl de werken op hun einde lopen – om de Congoserre te bezoeken.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.