Life is funny, my deer

Onstuitbaar is de verzamelwoede van de Duitse kunstenaar Thorsten Brinkmann (Herne, 1971). Allerlei voorwerpen, die door anderen zijn afgedankt, brengt deze zelfbenoemde ‘serieverzamelaar’ (Serialsammler) bij elkaar in zijn atelier in Hamburg. Hier recyclet en herdefinieert hij deze voorwerpen tot kunstwerken. Dit voorjaar presenteert het GEM, museum voor actuele kunst, de eerste overzichtstentoonstelling van Brinkmann. Te zien zijn meer dan 60 werken met een overkoepelend thema: de (mis)match tussen ons lichaam en de objecten die ons omringen.

Thorsten Brinkmann, Röckler, 2016, VG, Bildkunst, Bonn, 2017

Thorsten Brinkmann, Röckler, 2016, VG, Bildkunst, Bonn, 2017

Begin carrière

Het Gemeentemuseum volgt Brinkmann sinds het begin van zijn carrière. In 2008 organiseerde het GEM al zijn eerste museale tentoonstelling en zijn werk Wäschling, een wasmand-op-benen, stond lange tijd in de entree van het Gemeentemuseum.

 

 

Thorsten Brinkmann geeft alledaagse, afgedankte voorwerpen als emmers, kommen, eierdopjes, gordijnroeden en kleding in een nieuwe context een andere betekenis. Net als bijvoorbeeld Marcel Duchamp en Kurt Schwitters dat deden in hun Dada-tijd. Maar Brinkmann gaat nog een stapje verder. Hij maakt bizarre connecties en laat ook ‘kortsluiting’ ontstaan tussen verschillende objecten en het lichaam: een tong hangt aan een vork, een voet is verbonden aan een doucheslang of vingers van een hand worden vervangen door wiebelige worstjes. Zo creëert hij speelse, autonome beelden in verschillende uitdrukkingsvormen; fotografie, film, video, beeldhouwkunst, installaties en performances.

 

 

In zijn portretten figureert hij meestal zelf, al blijft hij volledig onherkenbaar doordat hij zijn gezicht verstopt in een pedaalemmer, lampenkap of ander verrassend voorwerp. Stuk voor stuk dingen die deel uitmaken van ons dagelijks leven. Brinkmann maakt ze bijzonder door ze in een ander verband te gebruiken. Met veel humor refereert hij in zijn composities ook aan de kunstgeschiedenis.

Thorsten Brinkmann, Donna Delle, 2008, collectie Gemeentemuseum Den Haag

Thorsten Brinkmann, Donna Delle, 2008, collectie Gemeentemuseum Den Haag


Speciaal voor het GEM produceert Brinkmann een nieuwe vijf meter lange sculptuur, die we als een moderne ‘hoorn des overvloeds’ kunnen beschouwen. Ook zal een grootschalige installatie van een boksring met boksers te zien zijn. In een door de kunstenaar zelf ingerichte bioscoop worden zijn films getoond.

Thorsten Brinkmann woont en werkt in Hamburg en volgde in zijn thuisstad ook zijn opleiding aan de Hochschule für bildende Künste. Daarnaast onderzoekt hij al twintig jaar de dunne lijn tussen de kunst en het alledaagse. Solotentoonstellingen van hem waren onder andere te zien in Berlijn, New York, Dublin en Hamburg en zijn werk is aangekocht door onder meer International Center of Photography in New York, The Andy Warhol Museum, Hamburger Kunsthalle, Museo National de San Carlos en het GEM in Den Haag.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.