Na duurzaam logeren ook duurzaam dineren

GoodPlanet Belgium en Toerisme Vlaanderen, i.s.m. Horeca Vlaanderen, reikten vorige week de Green Key Awards 2018 uit in Martin’s Klooster te Leuven – een duurzame toplocatie die CO₂-neutrale seminaries en verblijven aanbiedt. Met dit label worden Vlaanderens’ duurzaamste logies, attracties en vergaderlocaties gelauwerd. Vanaf dit jaar springen ecologisch bewuste restaurants bovendien mee op de kar. Niet minder dan 10 nieuwe laureaten – onder wie 3 restaurants – en 119 bestaande locaties zien hun inspanningen verzilverd.

Grootste toeristisch duurzaamheidslabel breidt uit

In het kleine Vlaanderen is Green Key met nu bijna 130 locaties de ‘grootste familie’ binnen de toeristische labels. Ook wereldwijd is het label veruit het grootste, met 2700 locaties in 56 landen. Wat in Vlaanderen ooit begon als een duurzaam initiatief voor campings en jeugdherbergen werd intussen uitgerold naar hotels, unieke vakantiewoningen en B&B’s, vakantieparken, attracties en vergaderlocaties.

 

 

Horeca Vlaanderen ziet al jaren de meerwaarde in van een eenduidig label voor hun duurzame ondernemers. Dat ze nu een nieuwe groep uit hun achterban aan het label toevoegen, die van de restaurants, laat zien dat de sectororganisatie duurzaam ondernemerschap een flinke duw in de rug wil geven.

 

 

Ook Toerisme Vlaanderen heeft lovende woorden voor het label: “Dit internationaal erkende label maakt het mogelijk het positieve imago en de reputatie van de toeristische bestemming Vlaanderen ook in het buitenland te versterken. Dat nu voor het eerst restaurants een Green Key krijgen bewijst dat het label zichzelf telkens opnieuw uitvindt. Een mooie stap ook om Vlaanderen internationaal op de kaart te zetten als kwalitatieve culinaire bestemming”, zegt woordvoerder Stef Gits.

Het Green Key label: meer dan imago

Om te voldoen aan de vereisten van het internationale label moeten alle locaties heel wat ondernemen om het energieverbruik, de afvalberg en de algemene CO₂-uitstoot te verkleinen. Vier grote hotels gingen de Green Key uitdaging aan: Holiday Inn Brussels Schuman, Holiday Inn Gent Expo, Crowne Plaza hotel Berchem en Park Inn by Radisson Brussels Airport. Dat er opnieuw twee vakantiewoningen zijn – het Zwaluwnest in Middelkerke en Vakantiewoning Letha in Ledeberg – toont aan dat ook kleine spelers gerust een voorbeeldrol kunnen vervullen. Verder is de hippe Gentse Jeugdherberg De Draecke er in 2018 ook bij en nemen restaurants Partaasch (Genk), De Frietboetiek (Meeuwen) en Botel Ophoven de pioniersrol op van eerste Green Key restaurants in Vlaanderen.

Locaties met eetgelegenheid worden sowieso verplicht om voedselverspilling tegen te gaan en bijvoorbeeld zoveel mogelijk duurzaam aan te kopen. De Green Key restaurants gaan er prat op om die inspanningen 100 % door te drijven. Zij zwemmen tegen de plastic en papieren stroom in, betrekken werknemers en klanten bij hun visie en toetsen elke aankoop aan duurzame criteria, door onder andere zoveel mogelijk biologische, fair trade en vegetarische producten aan te bieden.

Jo Van Cauwenberge, directeur GoodPlanet Belgium en programmabeheerder van Green Key Vlaanderen is tevreden met de groei van het label: “De uitbaters van locaties waar een Green Key prijkt, zetten elke dag hun schouders onder duurzaam toerisme. GoodPlanet wil hen aanmoedigen en ondersteunen om ook een stap verder te gaan, namelijk actief communiceren over de duurzame initiatieven naar de bezoekers toe en hen hierbij betrekken.”

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.