Bezoek de tentoonstelling Liebermann in Den Haag

Dit voorjaar is in het Gemeentemuseum Den Haag een grote tentoonstelling te zien over het werk van de beroemde Duitse kunstenaar Max Liebermann (1847 – 1935). Er zijn veel zomerse werken te zien, bijvoorbeeld van zonnige terrassen en paarden op het strand.

Maar ook zijn topwerk Rustpauze in het Amsterdamse Weeshuis, waarop hij op realistische wijze het leven van de weeskinderen vastlegde. In het nieuwe kinderkunstboek dat naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt, komen die zomerse kant van zijn oeuvre én dit topstuk over het leven in het weeshuis samen. In Liebermann – De zee van meneer Max van schrijver Koos Meinderts met illustraties van zijn echtgenote Annette Fienieg neemt de schilder een groepje weeskinderen mee naar het strand.

Kinder kunstboek

‘Wie het eerst de zee ziet’, roept meneer Max. Meteen springen de meisjes van de kar en rennen om het hardst het duin op. Martha is het snelst. Bovenop de top blijft ze staan. Daar beneden ligt de zee, blikkerend in het zonlicht. De zee, denkt Martha. De zee van mijn vader. Dit nieuwe kinder kunstboek gaat over Meneer Max die overal tekent en iedereen vastlegt die hij tegenkomt. Ook de meisjes van het Burgerweeshuis. Hij wil een portret van een van hen maken, maar dat vindt de directrice niet goed. Hij mag wel een kostuum lenen, zodat hij een deftig meisje kan schilderen. ‘Nee’, zegt meneer Max. ‘Ik schilder mensen zoals ze zijn.’ Martha’s moeder is dood. En haar vader? ‘Hij is op zee’, zegt ze. De zee die ze nog nooit heeft gezien. De meisjes mogen een dagje met Meneer Max mee naar het strand. Koos Meinderts en zijn echtgenote Annette Fienieg brengen gezamenlijk het verhaal van Max Liebermann tot leven voor jonge kinderen (7+). In de tentoonstelling Max Liebermann – Een zomers impressionist zijn alle originele illustraties te zien.

 

 

Introductie in de wereld van de kunst

Liebermann – De zee van meneer Max (ISBN 9789025874582) is het nieuwste deel in de geliefde reeks kinderkunstboeken die Gemeentemuseum Den Haag uitgeeft in samenwerking met uitgeverij Leopold. Het boek is voor € 14,99 verkrijgbaar in de museumshop en de betere boekhandel. De kunstprentenboeken voor kinderen vormen een verrassende introductie in de wereld van de kunst, ook voor de (groot)ouders die voorlezen of meekijken. En een verzamelaarsitem voor liefhebbers van prentenboeken en illustratie.

 

 

In 1983 maakte Koos Meinderts (Den Haag, 1953) zijn debuut als schrijver voor kinderen met Mooi meegenomen. Inmiddels staan er ruim vijftig titels op zijn naam en veel boeken zijn ook vertaald, vooral in het Duits. Naar het Noorden werd in 2017 bekroond met de Gouden Griffel. De meeste boeken worden geïllustreerd door zijn echtgenote.

Annette Fienieg

Na de opleiding Grafiek aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht, bleef Annette Fienieg (Den Haag, 1959) in deze stad wonen en werken. Naast haar werk als grafisch kunstenaar heeft ze ruim tachtig kinderboeken geïllustreerd. Samen met haar man won zij voor het prentenboek Bij ons in de straat de Kinderboekwinkelprijs.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.