‘Welkom in de Jungle’ en ‘Zwart en wit’ Düsseldorf zet de toon in de hedendaagse kunst.

Met de tentoonstelling ‘Welkom in de Jungle’ presenteert de Kunsthalle een selectie van internationale werken die kritisch en reflectief verwijzen naar de paradoxen en complexe huidige maatschappij. Voedselschaarste, klimaatrampen, sociale verandering, oorlogen, nucleaire energie, nieuwe manieren van samenleven zijn de sleutelwoorden van onze tijd.

Vragen over hoe wil ik leven, wat draag ik bij manifesteren zich in de artistieke installaties. Vaak op een humorvolle manier zonder een wijzend vingertje. Collectieve momenten komen en gaan met een snelheid die niet meer bij te houden is. De ‘jungle’ is ook een symbool van desoriëntatie en overload aan informatie. Iedereen worstelt met individuele dillema’s.

 

 

De geselecteerde werken zijn niet een vast pad of apocalyptisch beeld maar weerspiegelen de huidige maatschappij en zetten de kijker aan het denken en proberen vragen te ontlokken over je eigen leven op een humorvolle manier. Sommige kunstwerken zijn op een documentaire achtige wijze gemaakt observerend en geobserveerd worden. Abstracte kwesties zijn door middel van muziekinstallaties begrijpend gemaakt. De tentoonstelling in Dusseldorf omvat 10 installaties van internationale kunstenaars. De kunstenaars die zijn gevraagd om aan deze tentoonstelling mee te werken zijn Jonathas de Andrade, Kristina Buch, Oto Hudec, Laura Lima, Cinthia Marcelle, Mario Pfeifer, Liu Shiyuan, Kota Takeuchi, Alvaro Urbano. De curatoren zijn Jasmina Merz en Anna Lena Seiser. De tentoonstelling opent op 3 maart en is te bezichtigen tot 21 mei 2018.

Museum Kunstpalast | Zwart & wit, van Dürer tot Eliasson

Grijs, ‘de ideale kleur’, volgens Gerhard Richter. Kunstenaars hebben zich altijd aangetrokken gevoeld tot de wereld van kleur. Met alleen zwart wit schilderen wordt de kijker gedwongen via een ander perspectief te kijken. Met ruim 80 werken over een periode van 700 jaar biedt de tentoonstelling een uitgebreid overzicht met zwart wit schilderen. Van het middeleeuwse grauw schilderen tot de licht installatie ‘Room for one’ van Olafur Eliasson. De belangrijkste werken zijn de zwart wit versie van het bekende vrouwelijke naakt “Grande Odalisque” van Jean-Auguste-Dominique Ingres, veel werken van een hoog kaliber in het zwart wit genre zijn van: Rembrandt van Rijn, Pablo Picasso, Jackson Pollock, Alberto Giacometti, Chuck Close, Bridget Riley en Gerhard Richter. Een bijzondere installatie is de inloop kamer installatie “Collector’s House” van de Belgische Hans op de Beeck.

De zwart wit tentoonstelling is georganiseerd door de National Gallery uit London in samenwerking met Museum Kunstpalast.

 

 

Met het rijke cultuuraanbod en fijne faciliteiten in al haar facetten staat de Rijn Metropool Düsseldorf met 600.000 inwoners op de zesde plaats als meest leefbare stad van de wereld volgens het toonaangevende onderzoeksbureau Mercer www.mercer.nl

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.