Zuiderzeemuseum collectie-aankoop tijdens OBJECT Rotterdam

Merel Karhof ontdekte in 2017 de schoonheid van cachou. Ze verkende het ambacht ‘tanen’ tijdens het buitenseizoen van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

Dit resulteerde in een grote ronde shawl in de maat van een taanketel, een krukje gestoffeerd met gelooide vissenhuiden en een collectie sieraden die de schoonheid van de ruwe cachou laten zien. Deze stukken zijn nu door het Zuiderzeemuseum aangekocht en worden voor het eerst gepresenteerd tijdens OBJECT, van 9 tot en met 11 februari 2018 in Rotterdam.

OBJECT

Karhof en het Zuiderzeemuseum tonen tijdens OBJECT aan de hand van deze producten de geschiedenis van het tanen en nieuwe toepassingen van historische technieken voor dit oude ambacht. In 2017 was dit onderzoek te zien in het Taan laboratorium, onderdeel van de Designroute in het Zuiderzeemuseum. Het ademde de sfeer uit van een rariteitenkabinet, er stonden weckpotten met vissen huiden in een bruine vloeistof, petri schaaltjes met op ruwe edelsteen lijkende brokken erin.

 

 

Grootvader

De grootvader van Karhof was visser in Den Oever. Als kind speelde ze vaak in de oude vissersschuur, die in de tuin achter het huis stond. Daarin werden toen nog netten gebreid, geboet en getaand. Toen de oude vissersschuur van haar familie werd opgeruimd zijn een originele houten kist met cachou en een oude taanketel geschonken aan het Wieringen Eilandmuseum Jan Lont. Deze kist met cachou is voor haar het vertrekpunt geworden van een onderzoek naar nieuwe toepassingen voor en met dit traditionele product.

 

 

Vroeger taande men katoenen visnetten, zeil of touw met cachou om verrotting door schimmels en bacteriën tegen te gaan. Het tanen werd gedaan in een taanketel. Gedurende enkele uren werd het visnet, zeil of touw in een hete oplossing van cachou ondergedompeld. Cachou werd gewonnen uit de stam van de acacia boom en gestold in een mal van boombladeren. Karhof ontdekte ze dat de tannine in de taan deeltjes metaal anders laat oxideren en het te tanen materiaal een prachtige diep donker blauwe/zwarte kleur geeft. Hoe langer je het materiaal taant hoe donkerder de kleur wordt. Ze verwerkte verschillende materialen zoals hout en vissen huid met taan en maakte vervolgens met deze materialen een aantal nieuwe objecten.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.