Nieuwe trekpleister, een surrealistisch doolhof in Tilburg

Tilburg krijgt er een nieuwe trekpleister bij. Cultureel bureau Qanvas bevestigd op 3 februari dat het bijzondere kunst doolhof in Tilburg gerealiseerd gaat worden.

Een surrealistisch universum dat de zintuigen op scherp zet en speelt met emoties van de bezoeker die er doorheen loopt, klimt of kruipt. Totaal wordt er 1 miljoen euro geïnvesteerd door Qanvas, Brabant C, Marketing Tilburg, Stichting Jacques de Leeuw, Cultuur Alliantie en het bedrijfsleven.

Uniek universum

Bezoekers worden uitgedaagd het unieke universum te betreden op een vergelijkbare manier als de werelden van Alice in Wonderland of bijvoorbeeld Narnia. Het is een bizarre wereld van zelfbewustzijn die de verbeelding en nieuwsgierigheid triggert. Bezoekers gaan individueel naar binnen om vervolgens de kern van hun emoties te verkennen, zoals euforie en spanning. Afhankelijk van de nieuwsgierigheid kan de bezoeker minuten of uren op reis zijn.

 

 

Historie

De voorganger van het doolhof was enkele jaren 1 van de topattracties in de Berlijnse subcultuur. Meer dan 40.000 bezoekers trokken vanuit de hele wereld naar de Duitse hoofdstad om het universum te betreden. Sommige bezoekers vergeleken de ervaring met een trip zonder drugs. Tim Henrik Schneider is schepper van het doolhof en eigenaar van kunstenaarscollectief Karmanoia. Schneider maakte het bijzondere organisme omdat hij vindt dat kunst geconsumeerd wordt. Daarom ontwikkelde hij een schilderij waar je fysiek in kan verdwalen.

Initiatiefnemer

Aan het roer van het doolhof in Tilburg staat initiator Joep van Gorp (25), directeur en oprichter van het culturele bureau Qanvas. 5 jaar geleden bezocht Van Gorp het doolhof en was gefascineerd: “Dit is nog steeds de meest intense beleving die ik heb meegemaakt. De installatie bracht me een waanzinnig avontuur vol zelfreflectie. Ik zie dit als een cadeau aan de wereld en ben daarom trots dat Tilburg dit mag gaan uitpakken.” Sinds 2012 organiseert Van Gorp vanuit Qanvas verschillende activiteiten in Tilburg. Hij is onder andere verwekker van Aus Berlin, Sofa Sessies en Machinekamer.

 

 

Het doolhof is een uniek cross-over project tussen kunst, cultuur en leisure. Daardoor heeft het project een breed scala partners: Poppodium 013, Tilburgse Kermis, Fontys FHK, Beekse Bergen, Ed Bergers, Firedefender, Buro Bilan, Brandd, Toffey, CM&P, Mercure, Hostel Roots, Visit Brabant, Gemeente Tilburg, Ondernemersfonds Tilburg, BKKC, House of Leisure, Marketing Tilburg en vele anderen. Marcelle Hendrickx, wethouder van cultuur over het project: “Ja! Het doolhof gaat er komen. Alweer tweeënhalf jaar geleden vertelde Joep voor de eerste keer over zijn plannen. Fantastisch dat het doolhof er nu echt gaat komen. Een mengvorm van cultuur en entertainment. Een vernieuwende invulling van leisure. Maar vooral: een uitnodiging aan anderen om outside the box te denken. En door te zetten. In Tilburg kan het!”

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.