Nieuw boek over de Duitse bezetting onthult tot tot nu toe onbekende feiten

Vandaag, 2 februari j.l., presenteerde Jan M. Smit zijn nieuwe uitgave Stelling Terschelling. In 248 pagina’s neemt hij de lezer tussen andere bijzonderheden mee terug naar die donkere periode van ’40-’45, waarin de Duitse bezetters trachtten het noordelijke luchtruim te controleren door het plaatsen van grote radarsystemen en het toepassen van vernuftige onderscheppingstechnieken voor geallieerde vliegtuigen.

Bunkers

Dit alles werd tot uiterste precisie gecoördineerd vanaf de belangrijke bunkerstelling Tiger op Terschelling. De Tiger (dat je uitspreekt als tieger) is een van de weinige stellingen in Nederland die nog bijna compleet aanwezig is maar na de oorlog volledig onder het zand werd geschoven. Een groep vrijwilligers heeft de laatste jaren veel bunkers blootgelegd. Enkele worden nu opnieuw ingericht waaronder de Berta commandobunker waarvan het casco zodanig intact is gebleven is dat dit het enige bunkertype is dat in Nederland als zodanig nog aanwezig is.

 

 

Boek Stelling Terschelling biedt nieuwe feiten

Jan M. Smit heeft een zowel waardevol als uniek stukje werk afgeleverd met zijn nieuwe boek ‘Stelling Terschelling’. Het boek is vlot en begrijpelijk geschreven en biedt de lezer een nauwkeurige kijk in de keuken van de tactische kant van de Tweede Wereldoorlog. Daarbij zijn enkele verloren gewaande kaartsystemen met hun plottafels gereconstrueerd en voorzien van gedegen uitleg hoe deze werden gebruikt. De auteur haalde in zijn boekpresentatie een citaat van Anne Frank aan: Wat is gebeurd kan niet ongedaan worden gemaakt, maar men kan voorkomen dat het weer gebeurt. Auteur: “Ik hoop dat dit boek en dit Terschellinger bunkermuseum kunnen bijdragen aan de belichting van een aantal aspecten van de strijd voor de vrijheid!”

 

 

Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Lieuwe Kaspers. Lieuwe heeft zich onmisbaar getoond voor de nauwkeurige reconstructie van het unieke kaartmateriaal. Ook de dames werden niet vergeten. Zowel echtgenote Els als de echtgenote van Lieuwe ontvingen een bos bloemen voor de vele honderden uren dat ze hun mannen moesten missen gedurende het samenstellen van het boek.

Niet mogelijk zonder ondersteuningen

Een dergelijk boek tegen een zeer schappelijke prijs uitbrengen is niet mogelijk zonder de mensen en organisaties die een dergelijk naslagwerk over ons verleden waarderen met een bijdrage. Het boek werd mogelijk gemaakt door een tiental ondersteuningen, in willekeurige volgorde: de Cultuur Historische Vereniging SML; het Dirk Mentzfonds; het Familiefonds Eschauzier; Orthodontiepraktijk Van Zwol; de Gemeente Terschelling; Staatsbosbeheer Terschelling; Gerrit Gorter uit de Verenigde Staten; Rederij Doeksen; de Terschellinger Club aan de vaste wal; het Bunkermuseum Terschelling.

Verkoop informatie

Het boek is vanaf vandaag bij de boekhandels Funke en Rosenberg op Terschelling voor € 24,95 verkrijgbaar. U kunt het bij die handelaren bestellen. Voor grotere hoeveelheden kunt u contact opnemen met de uitgever: jan1.smit@wxs.nl.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.