Vroege ochtendconcerten zien het licht in oude kerk

Na een succesvolle pilot krijgt Silence, de nieuwe muziekprogrammering in de Oude Kerk, een permanent vervolg in 2018. Elke eerste vrijdag van de maand vindt om 8 uur ’s ochtends een concert plaats. Een bijzonder moment waarvoor afgelopen jaar door velen de wekker werd gezet.

Muziek in de Oude Kerk

De Oude Kerk was in de 16e-eeuw een van de eerste publiektoegankelijke concertplekken in de Westerse wereld. Met de restauratie van het Vater-Müller-orgel werd het vanaf 2012 muzikaal gezien stil in de Oude Kerk. Die stilte werd vorig jaar ingevuld met onder andere een pilot in de serie Silence, een muziekserie ’s ochtends om 8 uur. Na een succesvol eerste jaar krijgt deze serie nu een permanent vervolg, met cutting edge klassieke en elektronische muziek en met vooraanstaande musici uit binnen- en buitenland. Concerten markeren de tentoonstellingen in de Oude Kerk en bewegen mee met de tijd van het jaar. Ieder concert vindt plaats om 8 uur ’s ochtends, een moment waarop de binnenstad sereen oogt voordat het dagelijks leven op gang komt. Publiek en musici voelen de seizoenen mee, het stijgen van de zon achter de hoge kerkvensters. Een bijzonder moment waarvoor afgelopen jaar door velen de wekker werd gezet.

 

 

Concertserie Silence

Op vrijdagochtend 2 februari, 2 maart en 6 april 2018 vinden 3 concerten plaats in het kader van de tentoonstelling NA van kunstenaar Christian Boltanski, tot 29 april te zien in de Oude Kerk.2 februari klinkt elektronische muziek van componist en sound artist Yannis Kyriakides, 2 composities waarin woorden en de menselijke stem het uitgangspunt zijn. 2 maart spelen Diamanda Dramm en Gareth Davis werk van de Oostenrijkse barokcomponist Biber en de Italiaanse avant-gardisten Berio en Sciarrino (o.a. het werk Let me Wake before I Die). 6 april een concert onder leiding van de Franse componist Franck Krawczyk. Onder de titel VOOR / NA heeft hij, speciaal voor deze gelegenheid, een wandelconcert gecomponeerd voor 18 cellisten, 3 solisten, een kinderkoor en een soundtrack. Met muziek van Sweelinck, Mahler, Dutilleux en Krawczyk.

 

 

Dit concert wordt, in iets andere vorm, bij zonsondergang om 19:30 uur herhaald. Componist Franck Krawczyk werkt sinds vele jaren samen met kunstenaar Christian Boltanski, onder andere voor diens tentoonstelling Monumenta in het Grand Palais (2010) en op de Biënnale van Venetië (2011).

Einde restauratie grote orgel

Eind september 2018 wordt het Vater-Müller-orgel uit 1724/1742 na restauratie weer in gebruik genomen, en maakt het onderdeel uit van de muziekserie Silence. Daarnaast gaat een tweede muziekserie van start in 2019, geheel rondom dit wereldberoemde orgel, met als titel Monuments. Beide series zijn geprogrammeerd door curator en organist Jacob Lekkerkerker.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.