Game om mobiel-actieve jongeren in verkeer waarschuwen groot succes!

Vandaag is de game WheeliePop voor de 20.000ste keer gedownload sinds de lancering op 12 december. Veilig Verkeer Nederland is erg blij dat de game zo populair is onder de jongeren. De game maakt jongeren bewuster van het gevaar van smartphonegebruik tijdens het fietsen.

veilig-verkeer-nederland

In opdracht van de gezamenlijke provincies (IPO) is de game WheeliePop ontwikkeld. De game vergroot het bewustzijn van het gebruik van de telefoon op de fiets spelenderwijs met als doel een bijdrage te leveren aan een daadwerkelijke gedragsverandering bij jongeren.

Risicogroep

De game is ontwikkeld voor jongeren tussen 12 en 16 jaar. Jongeren in deze leeftijdscategorie zijn een risicogroep. Zij zijn vaker slachtoffer in het verkeer doordat zij zich laten afleiden door hun smartphone. Hier ligt een aantal oorzaken aan ten grondslag zoals het toenemen van risicogedrag bij pubers en de invloed van vrienden die op deze leeftijd heel belangrijk is. Maar ook fietsen de middelbare scholieren langere afstanden dan basisschoolkinderen. Het is aannemelijk dat smartphone gebruik op de fiets een grote oorzaak is van de vele ongevallen. Uit onderzoek bij deze doelgroep is gebleken dat in bijna 25% van de duur van de fietsrit de smartphone wordt gebruikt, om te Snapchatten, Whatsappen en te Spotifyen. Wheelie Pop leert jongeren dat goed opletten in het verkeer belangrijk is en dat telefoon een afleidende factor is.

 

 

WheeliePop

‘WheeliePop is leuk en leerzaam. Nu weet ik dat je op de weg moet letten en niet op je telefoon. Er kan elk moment een auto voor je komen. Ik vind dat iedereen het spel moet spelen, het is gewoon relaxed om op de bank te spelen en je leert ervan’; aldus Yilmaz Umeyyir, leerling van het Rembrandtcollege in Veenendaal en winnaar van de battle tijdens de lancering.

 

 

Na het spelen is onderzocht of deze jongeren anders handelen tijdens het fietsen. WheeliePop zorgt er voor dat spelers minder vaak vinden dat even snel een bericht beantwoorden op de fiets best kan. De game is gratis beschikbaar via Google Play en via de Appstore en ook prima geschikt voor een uitdagende verkeersles in groep 7 of 8 van de basisschool. Meer informatie over de game is te vinden op deze site.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.