4e editie van Unfair van 29 maart t/m 2 april op Amsterdamse Westergasterrein

Komend voorjaar, van donderdag 29 maart tot en met maandag 2 april, vindt op het Amsterdamse Westergasterrein de vierde editie van Unfair plaats. Unfair18 is een artist initiative. Adequaat laverend tussen kunstbeurs en museale tentoonstelling zet dit initiatief een nieuwe standaard. Met verrassend werk van 40 early career kunstenaars en met een breed en verdiepend programma, van performances tot artist talks, is het de blockbuster van het voorjaar.

Aftrap

Op donderdag 22 februari vindt officieel de aftrap plaats. Dan starten in kunstenaarssociëteit Arti et Amicitiae de kijkdagen voor een unieke fundraiser auction, in samenwerking met veilinghuis Christie’s. De veiling op maandag 26 februari biedt een uitgelezen kans om kunst te kopen en zo bij te dragen aan de realisatie van Unfair18.

 

 

Unfair18 toont actueel werk van een nieuwe, veelzijdige generatie kunstenaars. De samenstelling van de deelnemers vormt de uitkomst van een zorgvuldige, professionele selectie. Het speelse en monumentale tentoonstellingsontwerp is gemaakt door Tomas Dirrix. Hij won de Unfair18 Architect Award, een nieuwe architecten competitie in samenwerking met UNStudio. Een aanwinst, dit jaar, is ‘Fullscreen’. Deze ruimtevullende panorama-installatie vertoont meerdere video-kunstwerken en slaagt erin haar bezoekers in telkens weer nieuwe ervaringen onder te dompelen. Hiernaast verzorgt Unfair18, samen met Mister Motley en Ja Ja Ja Nee Nee Nee, net als vorige jaren een dagelijkse radioshow en podcasts. Rode draad vormen gesprekken met kunstenaars en gasten over actuele tendensen en persoonlijke artistieke opvattingen.

 

 

Unfair, een initiatief van Peter van der Es en Adam Nillissen, is opgericht in 2013. Sindsdien heeft dit initiatief al aan meer dan 150 (inter)nationale aanstormende en gevestigde kunstenaars een podium geboden. Unfair waarborgt de positie van deelnemende topkunstenaars door ze, op een nieuwe manier, met kunstliefhebbers en kopers in verbinding te brengen. Unfair18 is een geradicaliseerde versie van de gangbare kunstbeurs. Wat hier te zien is zijn uitsluitend nieuwe werken van de beste kunstenaars van vandaag en morgen in vaak omvangrijke solopresentaties. De kunstenaars zijn persoonlijk aanwezig om hun werk te presenteren. Ook achter de schermen is Unfair18 radicaal. Kunstenaars ontwikkelen, vertonen en verkopen hun werk, zonder dat zij standhuur of verkooppercentages hoeven af te dragen. Op Unfair18 gelden fairplay regels.

Comité van Aanbeveling

 • Hester Alberdink Thijm (directeur AkzoNobel Art Foundation)
 • Ann Demeester (directeur Frans Hals Museum/De Hallen, Haarlem)
 • Roos van Put (adviseur Raad voor Cultuur)
 • Jop Ubbens (voormalig directeur Christie’s Nederland)
 • Fons Welters (galeriehouder)

Selectie Comité:

 • Merel Bem (schrijver, kunstcriticus)
 • Nathanja van Dijk (curator, directeur A Tale of a Tub)
 • Peter van der Es & Adam Nillissen (oprichters Unfair Amsterdam)
 • Adriana Gonzalez Hulshof (directeur Amsterdam Art Weekend)
 • Marleen Hartjes (voormalig directeur Kunstpodium T, coördinator publieksprogramma Van Abbemuseum, hoofdredacteur We Are Public),
 • Kai van Hasselt (verzamelaar, co-founder Noha)
 • Bas Koopmans (art director Baster, partner Unfair Amsterdam)
 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.