Bekijk het kroonjaar voor museum Kranenburgh in 2018

In 2018 viert Kranenburgh 25 jaar museum. Gedurende het hele kroonjaar blikt het museum terug en vooruit. De allereerste tentoonstelling van 1993, de actuele topics in de kunst: ze passeren komend jaar de revue.

Eind 2018 is het bovendien 5 jaar geleden dat Kranenburgh met een eigentijdse museumvleugel hernieuwd openging voor het publiek. Dit vieren we met een feest om nooit te vergeten: Musée Dansant!

Hoogtepunten

Kranenburgh kijkt uit naar de komende 25 jaar, waarvan 2018 de feestelijke opmaat vormt. Op 18 februari trapt het museum af met de opening van maar liefst 2 jubileumtentoonstellingen: 25 jaar Kranenburgh, maar óók 25 jaar Droog Design. In de zomer viert Kranenburgh Leo Gestel, de grootmeester van de Bergense School en wordt de oudbouw van het museum teruggetoverd tot woonhuis van de Bergense bohemienne-kunstenaar Ans Wortel. In het najaar zoekt gastcurator Thomas Widdershoven de naakte waarheid in de wereld van vandaag in zijn essayistische tentoonstelling Bloot|Exposed.

 

Lees ook dit artikel: Zomeravonden in Kranenburgh

 

1993 | 18 feb – 21 mei 2018

Met ‘1993’ blikt Kranenburgh terug op zijn allereerste tentoonstelling in (toen nog) villa Kranenburgh. In een bloemlezing van de destijds geëxposeerde werken van de Bergense School, foto’s en archiefmateriaal wordt het publiek teruggevoerd naar het eerste jaar van museum Kranenburgh.

Do it like Droog – 25 jaar Droog Design | 18 feb – 21 mei 2018

Droog gaat over ideeën. Al 25 jaar signaleert en agendeert Droog belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen: van hergebruik tot robotisering, van vergrijzing tot onze relatie met de natuur. In samenwerking met uiteenlopende ontwerpers ontwikkelt Droog projecten en producten die innovatief zijn en de discussie op gang brengen. Ter markering van het jubileumjaar brengt Droog iconische en minder bekende ontwerpen uit haar collectie bij elkaar in Kranenburgh. De tentoonstelling bevat werk van onder andere Tejo Remy, Chris Kabel, Richard Hutten en anderen en wordt bijzonder vormgegeven door ontwerpers Koehorst in ’t Veld.

Noord-West Zuid-Oost. Jaap Mooy | 18 februari – 21 mei 2018

Kunstenaar en autodidact Jaap Mooij (1915 – 1987) komt eind jaren dertig via Charley Toorop in aanraking met de beeldende kunst. Hij is een einzelgänger, maar bovenal een geëngageerd mens die zich uitspreekt over thema’s als macht en slachtofferschap . De ervaringen die hij opdoet tijdens de Tweede wereldoorlog drukt hij uit in collages, tekeningen en (schroot)sculpturen. De tentoonstelling is samengesteld door Cees de Boer en vormgegeven door Jan van Toorn, met werk uit de collectie Kranenburgh en bruiklenen van collectionneurs Jac en Miny Defauwes.

 

 

Elk jaar reikt de Jeanne Oosting Stichting twee oeuvreprijzen uit: een voor schilderkunst en een voor aquarel-kunst. In 2017 zijn Charlotte Schleiffert (schilderen) en Arjan van Helmond (aquarel) tot winnaars verkozen. Beide kunstenaars tonen een selectie uit hun werk in Kranenburgh.

Het geheim van Gestel | 3 juni – 16 september 2018

Jarenlang was een van de topwerken van schilder Leo Gestel slechts voor een enkeling te zien in een directiekamer, maar vanaf deze zomer mag iedereen genieten van ‘Portret van een vrouw’ uit 1913. Het schilderij is een genereuze, meerjarige bruikleen van NN Group. Gastcurator Caroline Roodenburgh onderzocht welke plek het werk inneemt binnen het oeuvre van de grootmeester van de Bergense School. Ze neemt je mee in een tentoonstelling rondom de ongebreidelde experimenteerlust in kleur, vorm en thema van deze gedreven modernist.

Ans Wortel. Bohemienne in Bergen | 3 juni – 18 november

De kunst van Ans Wortel (1929-1996) werd in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw bejubeld door critici en ze groeide uit tot een bekende Nederlander in radio- en tv-programma’s. 20 jaar lang woonde Wortel in villa Kranenburgh en hield ze de naam van het kunstenaarsdorp levend, tot ze moest vertrekken omdat het museum er kwam. Deze zomer maakt Kranenburgh het goed en wordt een deel van het museum weer haar atelier. Met haar vrijgevochten kunstenaarsgeest was ze wars van regels en trok ze zich nergens iets van aan: Ans Wortel was een levenskunstenaar pur sang.

Bloot | Exposed | 30 september 2017 – 7 januari 2018

‘Bloot zijn is jezelf zijn, naakt is zo gezien worden door anderen’, aldus kunstcriticus John Berger (Ways of Seeing). Gastcurator Thomas Widdershoven bevraagt in de tentoonstelling Bloot onze relatie tot het naakte lichaam dat, blootgesteld aan de grilligheid van tijd, smaak en zeden, nu eens wordt ervaren als ideaal en bevrijdend, en dan weer als uitdagend en aanstootgevend. Bloot wordt een grote tentoonstelling over een groot thema dat tegelijkertijd minimalisme in zich draagt. Widderhoven laat je kijken naar Bergense School-naakten in het bos, streakers in de 70ties, naakt in reclame, tienerselfies en #MeToo anno nu. Widdershoven is directeur van Thonik en vormgever van huisstijl en logo van Kranenburgh.

Een eeuw Park Meerwijk | 30 september 2017 – 7 januari 2018

Kranenburgh staat stil bij een ander Bergens jubileum: 100 jaar geleden verrees het villawijkje Park Meerwijk. Beroemde architecten van de Amsterdamse School als Jan Frederik Staal en Piet Kramer ontwierpen er villa’s vanuit de gedachte dat omgeving, architectuur, interieur en design onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. In hun expressiviteit en decoratieve rijkdom waren deze ‘Gesamtkunstwerke’ zo overweldigend, dat aanvankelijk alleen kunstenaars er wilden wonen.

Musée Dansant | 10 november 2018

In november 2018 nodigt het museum zijn vrienden, fans, volgers en collega’s uit voor een fantastisch nachtelijk feest vol kunst, feestlichtjes, muziek en dans: Musée Dansant. Een toost op de toekomst van Kranenburgh en alle partijen die hieraan bijdragen.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.