Bezoek de kerststallenshow in Stedelijk Museum Schiedam

Het kerstverhaal met Maria, Josef en het kindeke Jezus over de geboorte van Jezus is universeel. Maar in elke cultuur zien de figuren er anders uit. Dat is te zien tijdens de Kerststallenshow met unieke, handgemaakte exemplaren uit Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Europa.

Het zijn waardevolle cultuurhistorische en etnografische objecten. Na een oproep in de media kozen we ook de 3 mooiste particuliere kerststalletjes uit Schiedam en Rotterdam.

Driedimensionaal

De kerststallen-traditie is terug te voeren tot de middeleeuwen, waar katholieke gelovigen het Christusverhaal driedimensionaal begrijpelijk wilden maken. Per land en cultuur verschillende de stalletjes. In Zweden komen er vaak sprookjesfiguren en trollen en kabouters in voor. Daar wordt ook de ezel vaak vervangen door een geit. In Peru komen de Drie Koningen aanrijden op een paard, kameel en olifant. De figuren zijn ook aangepast aan de cultuur, zoals te zien in bij de Thaise en indiaanse kerststalletjes.

 

 

Bijzondere verzameling

De kerststallen komen uit de collectie van dr. Elisabeth Houtzager, oud-directeur van het Centraal Museum in Utrecht (1951- 1972). Ze verzamelde de stalletjes vanaf 1942 tijdens haar reizen.

 

 

Het zijn handgemaakte, unieke stukken. In 1987 schonk ze haar verzameling aan Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis. Het is een van de meest representatieve particuliere kerststallencollecties ter wereld.

Lezing en voorlezen

Speciaal voor de tentoonstelling houdt Theo Roelofs, kerststallen-expert op 5 januari 2018 een lezing, van 14.00 – 15.00 uur (gratis). Op verschillende tijdstippen wordt er tijdens de tentoonstelling ook voorgelezen.

Doe mee en stem op de de beste kerstmarkt van 2017

Wat is de beste kerstmarkt van 2017? Waar drink je de lekkerste glühwein? Waar vind je de mooiste kerststal en verkochten ze de beste cadeaus voor onder de kerstboom? Laat het ons weten in de poll. Laat het ons weten in de poll. Doe mee en kies jouw favoriet. De kerstmarkt met de meeste stemmen van het publiek wint de Kerstmarkt Award 2017.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.