Laat je verrassen door bijzondere kersttradities in Tsjechië

Feestelijk versierde straten, speelse melodieën van de alom bekende kerstliederen en geurend kerstbrood. In de Tsjechische steden hangt een betoverend sfeertje. De feestdagen komen eraan en veel Tsjechen kijken hier al weken naar uit.

Een Tsjechische kerst gaat gepaard met veel tradities. De krokant gebakken karper met een stevige aardappelsalade mag niet ontbreken op kerstavond net als de vele kerstkoekjes. Kerst vieren in Tsjechië staat garant voor een unieke ervaring. Kies uit 1 van deze sfeervolle activiteiten en maak kennis met een Tsjechische kerst.

Ga op gastronomische ontdekking bij de kerstmarkten

Een kerstmarkt is de perfecte plek om de specialiteiten van de Tsjechische keuken te proberen en in Praag zijn er meerdere markten die je kunt bezoeken. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN behoort de kerstmarkt op het Oude Stadsplein in Praag tot de 10 mooiste ter wereld. Behalve een rijk cultureel programma en de marktstalletjes met een ruim assortiment aan producten zijn er ook allerlei gastronomische kraampjes met traditionele kerstspecialiteiten en hete dranken om op te warmen. Probeer de gepofte kastanjes of de zoete trdelník. Het pittoreske Český Krumlov in het zuiden van Bohemen staat garant voor een sprookjeskerst. In dit stadje is tevens een adventsmarkt en op de binnenplaats van het kasteel kunnen bezoekers traditionele producten kopen op de ambachtelijke beurs. In Český Krumlov worden op verschillende plaatsen in de stad speciale kerstprogramma’s voor kinderen en volwassenen georganiseerd.

 

 

Kerstmenu in 4 gangen in Chateau Mcely

Op het barokke slot Chateau Mcely, dat voor zijn bezoekers speciale kerstarrangementen vol activiteiten, luxe en gastronomische belevenissen in petto heeft, vier je Kerstmis in koninklijke stijl. Er is een 4 gangen kerstmenu, maar het is ook mogelijk om op 24 december naar het restaurant Piano Nobile te gaan. Hier worden traditionele gerechten in een luxueuze vorm geserveerd.

 

 

Probeer het Tsjechische gerecht Kuba – gort met paddenstoelen. Andere traditionele kerstgerechten die geserveerd worden zijn vissoep, gebakken karper met aardappelsalade en een zachte peperkoek als zoet hoogtepunt.

Word warm met een glas glühwein

Tijdens een rondvaart door het gebied Lednice-Valtice. Niet alleen lekker eten hoort bij Kerstmis, maar ook een drankje. De meest traditionele Tsjechische adventsdrank is de gekruide glühwein. Op veel kerstmarkten is deze geurende warme wijn te koop. Veel leuker is om deze drank te proeven tijdens een rondvaart over de koninklijke rivier de Dyje door het winterse park van kasteel Lednice. Het maakt deel uit van het gebied Lednice-Valtice, het grootste ontworpen landschapsgebied in Europa met vele bijzondere architectonische en natuurlijke monumenten. In de wintermaanden, van december t/m maart, zijn er rondvaarten in het weekend en op feestdagen.

Foto Julie Vrábelová. ©CzechTourism

Foto Julie Vrábelová. ©CzechTourism

Een witte kerst in de bergen

Grote kans dat er een dik pak sneeuw ligt in Tsjechië tijdens de feestdagen. In het Reuzengebergte valt vaak al sneeuw in november en wie geluk heeft kan ook in de rest van het land een witte kerst verwachten. Liefhebbers van wintersport kunnen hun hart ophalen en genieten van kilometers aan pistes en langlaufroutes. Er zijn diverse gezellige pensions en vakantiehuizen beschikbaar waar je een knusse kerst kunt vieren. De meeste Tsjechen gaan niet uiteten met kerst, maar veel restaurants zijn open en bereiden zowel het traditionele kersteten als andere gerechten. Vier je oud en nieuw in Tsjechië dan kun je een gezellig feestje verwachten in sommige skiresorts. Veel Tsjechen gaan met nieuwjaar naar de bergen om te feesten en te skiën.

Dit was de beste kerstmarkt van 2017

Was was de beste kerstmarkt van 2017? Waar drink je de lekkerste glühwein? Waar vind je de mooiste kerststal en verkochten ze de beste cadeaus voor onder de kerstboom? Laat het ons weten in de poll. Laat het ons weten in de poll. Doe mee en kies jouw favoriet. De kerstmarkt met de meeste stemmen van het publiek wint de Kerstmarkt Award 2017.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.